COVID-19

admin

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Republika Srbija je u narandžastoj zoni. Državljanima Republike Srbije je dozvoljen ulazak u Bugarsku sa važećim sertifikatom o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti ili o izvršenom testiranju (bilo digitalni EU COVID sertifikat o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti ili o izvršenom testiranju, bilo njemu analogni dokument, koji sadrži iste podatke).
Detaljna informacija može se naći na sajtu Ambasade R. Srbije u Bugarskoj: http://sofia.mfa.gov.rs/cir/
Sertifikat o preležanoj bolesti važi u periodu od 11. do 180. dana, računajući od datuma testiranja upisanog u dokument. PCR testiranje mora biti obavljeno najkasnije do 72 sata pre ulaska u Bugarsku. Antigen testiranje mora biti obavljeno najkasnije do 48 sati pre ulaska u Bugarsku.
Smatra se da je vakcinacija potpuno završena ako je primljen odgovarajući broj doza COVID-19 vakcina, navedenih u Prilogu broj 3 Naredbe (strana 18), kao i ako je od tada proteklo 14 dana, računajući od datuma primanja poslednje doze. Vakcinacija je potpuno završena i kada je primljena kombinovana vakcina jedne doze vakcine Vaxzevria/ AZD1222 i jedne doze vakcine Comirnaty/ BNT162b2 (Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine).
Ako lice ne poseduje ni jedan od navedenih kovid dokumenata, određuje mu se karantin u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana. Lice kome je određen karantin može da napravi PCR ili brzi antigen test, ali ne pre nego što protekne 72 sata od ulaska u zemlju. Ako je rezultat testa negativan, karantin se smatra ukinutim prvog narednog dana od dana u kojem je registrovan rezultat u Nacionalnom informacionom sistemu za borbu protiv COVID-19.
Bez navedenih dokumenata u Bugarsku mogu ulaziti lica, koja su:
1) putnici u tranzitu, u slučaju kada se može garantovati napuštanje teritorije Bugarske bez zadržavanja;
2) pogranični radnici (lica, koja žive u Bugarskoj i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u državu članicu EU, Tursku, Srbiju ili Severnu Makedoniju, radi obavljanja delatnosti kao zaposleno ili kao samozaposleno lice, kao i lica koja žive u navedenim državama i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku, radi obavljanja delatnosti kao zaposleno ili kao samozaposleno lice);
3) vozači i stjuardi u autobusima, koji vrše međunarodni prevoz putnika;
4) vozači teretnih motornih vozila, angažovani na međunarodnom prevozu robe i tereta;
5) posade plovila i lica koja pružaju tehničku podršku plovilima, koja pri ulasku na teritoriju Bugarske obaljaju svoje službene dužnosti;
6) posade vazduhoplova, angažovane na letovima do i sa bugarskih javnih aerodroma, i lica koja tehnički opslužuju vazduhoplove;
7) učenici i studenti i doktorandi koji žive u Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku radi školovanja, kao i učenici, studenti i doktorandi koji žive u Bugarskoj i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u navedene zemlje, radi školovanja;
8) deca do navršavanja 12 godina života;
9) državljani Srbije, Grčke, Rumunije, Turske i Severne Makedonije, koji su primljeni na studije u ustanovu visokog obrazovanja na teritoriji Bugarske, što je potvrđeno dokumentom te ustanove.
Putnici u tranzitu su dužni da prilikom ulaska u Bugarsku obaveste graničnu policiju o tranzitu i prilože dokaz o istom u vidu: avionske karte, hotelske rezervacije, pozivnog pisma i dr.
Kopnenim putem se može ući u Bugarsku preko sledećih graničnih prelaza: Kalotina, Vrška Čuka, Oltomanci i Strezimirovci. Ovo ograničenje ne važi za lica koja u Bugarsku mogu ulaziti bez kovid dokumenata

VAŽNA NAPOMENA licima koja ulaze u Bugarsku sa negativnim PCR testom ili negativnim antigenskim testom (važi isključivo za nevakcinisane osobe i nevakcinisanu decu stariju od 12 god) : Hoteli ,Restorani,Trzni Centri  i ostali Organi mogu zatraziti sledeće

Nakon isteka validnosti PCR testa od 72 sata ili Antigenskog Testa  od 48 sati, neophodan je negativan brzi antigen test za korišćenje hotelskih sadržaja (ulazak u restoran na obroke, ulazak u SPA centar). Kako je antigen test validan 48 sati, to znači da tokom sedmodnevnog boravka u hotelu, biće neophodno da klijent uradi tri (3) brza antigent testiranja.
Više je punktova u ski centrima u Bugarskoj za brzo antigen testiranje i cena je 20 leva (10 evra).

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

GRČKA
Shodno merama koje važe do 10. januara 2022. godine, državljani Republike Srbije, stariji od 5 godina života, koji ulaze u R. Grčku (bez obzira na status vakcinacije) su u obavezi da poseduju negativan RT-PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski (rapid) test, ne stariji od 24 časa, na prisustvo virusa SARS-CoV-2.
Takođe, svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat.
Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom.
Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.PCR test se moze u raditi i drzavnim institucijama u Srbiji ili na aerodromu u Hurgadi uz obaveznu izolaciju u hotelu dok ne stignu rezultati sadrzaji hotela se koriste po odluci menadzmenta hotala

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku. Ukoliko se ne ulazi iz Avganistana, Bangladeša, Brazila, Južne Afrike, Nepala, Pakistana, Šri Lanke, Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura, u Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.
Lica koja dolaze ili su se u poslednjih 14 dana od ulaska u Tursku nalazila u Avganistanu, Bangladešu, Brazilu, Južnoj Africi, Nepalu, Pakistanu i Šri Lanki moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i određuje im se mera obaveznog 14-og karantina.
Lica koja dolaze iz Ujedinjenog kraljevstva, Irana, Egipta i Singapura u obavezi su da poseduju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata.
Na svim graničnim prelazima se vrše nasumična PCR testiranja.
U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Svi rzaposleni su u obavezi tokom boravka na lokaciji treba da nose zaštitnu masku u toku rada sa strankama
Svi klijenti su koj borave u prostoriji agencije su obavezi nositi zastitnu masku.

– Objekat treba da ima sredstva za dezinfekciju

-Svi radnici moraju da imaju svoja zaštitna i dezinfekciona sredstva

-Proces rada organizovati tako da se strogo postuju sve higijensko tehnicke mere za

sprecavanje sirenja zaraze.To pre svega podrazumeva,ograniceni broj ljudi u prostoriji rastojanje od 2 m, I koriscenje maski.

-Higijena u radnoj prostoriji,sve povrsine,a pre svega radni stolovi,tastature,telefoni I fiskalne kase,moraju biti dezinfikovani sredstvom na bazi alkohola

-Na vise mesta u radnoj prostoriji postaviti,kutije sa papirnatim maramicama I ubrusima

-Redovno provetravati radne prostorije

-Dezinfikovati radne povrsine

-Dezinfikovati toalete na svakih pola sata

For You Putovanja I krstarenja doo
Miljana Miloradović