Budva, Cetinje, Skadarsko jezero, Ostrog, Trebinje, Dubrobnik, Mostar, Sarajevo
Aranžman: 8 dana – 7 noćenja
 Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska
Cena: 115€

Poseta delovima zemlje koje više nema. Prošetajmo opet dubrovačkim Stradunom i sarajevskom Bas-čaršijom, pređimo preko kamenog mostarskog mosta, posetimo Skadarsko Jezero i Cetinje…
Postoji lepota koje se čovek nikada ne zasiti. Ona je ista, a drugačija. Svaki put poznato bliska, a ipak mistična i neuhvatljiva. Ona opušta, odmara, mami i zavodi. Za takvom lepotom čovek neprestano traga. A ako ima sreće – takvoj lepoti se uvek i uporno vraća.

Budva – Mesto gde su se ukrštali uticaji Istoka i Zapada, helenske i rimske kulture. Stari grad sa svojom arhitekturom, prekrasne plaže i intenzivan noćni život su glavne karakteristike zbog kojih se dolazi u ovu prestonicu crnogorskog turizma.
Cetinje – smešten u kraškom polju, okružen liticama i zaleđenim vrhovima Lovćena, vekovima je bio bojno polje, a ujedno i sklonište Crnogoraca, sedište najvažnije crnogorske dinastije, Petrović Njegoš, na koju su Crnogorci veoma ponosni.
Ostrog – Posle Hristovog groba i Svete Gore, ovo je najposećenije svetilište u hrišćanskom svetu. Posećuju ga vernici iz svih delova sveta, pojedinačno ili u grupama tako da Manastir Ostrog važi za mesto susreta svih veroispovesti: pravoslavne, katoličke i muslimanske. Svi koji su posetili Ostrog tvrde da je to jedino mesto na svetu gde se čuda još uvek zaista događaju.
Skadarsko jezero i Rijeka Crnojevića – “Crnogorska Venecija” – veoma poznato po raznovrsnoj flori i fauni, karakteristicno po raznovrsnosti prirodnih habitata i lanaca ishrane na jednom mestu. U neposrednoj blizini jezera nalazi se plantaža vinove loze od koje se proizvodi čuveno crno vino Vranac…
Dubrovnik je grad poznat po svojoj kulturnoj baštini, stotine godina starim remek-delima renesansne i barokne arhitekture. Biser Jadrana sa bezbroj priča koje čekaju da budu ispričane
Mostar, grad poezije. Gde se susreće sever s jugom i zapad s istokom, grad u kojem reka Neretva vekovima deli kulture i religije, i gde se različitosti i suprotnosti mogu videti i osetiti na svakom uglu.
Sarajevo spada u one gradove čiji je postanak vezan za dolazak Osmanlija, čiji je razvitak i osnovni oblik uslovljen vekovnom osmanlijskom upravom. Gledan ovako sa visine, taj grad nam govori svojim građevinama, baštama i ulicama koje su ispisane i nacrtane na padinama strmih bregova kao na stranicama napola otvorene knjige.

DAN 1 – BEOGRAD – BUDVA
Sastanak grupe u 6.30h na parkingu. Polazak iz Beograda u 7h. Vožnja prema Crnoj Gori. Usputna zadržavanja prema potrebi i radi graničnih formalnosti. Dolazak u Budvu, najposećeniji primorski grad u Crnoj Gori. Smeštaj putnika. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i obilazak centra crnogorskog turizma. Noćenje

DAN 2 – DAN 4 – BUDVA (CETINJE – KOTOR, SKADARSKO JEZERO, OSTROG)
Boravak u Budvi na bazi noćenja. U toku boravka jednodnevni izleti.

Izlet 1 – Cetinje – Njeguši – Kotor – cena 15€
Cetinje

Polazimo iz vašeg smeštaja i vozimo se ka Lovćenu. Nakon kratke vožnje pravimo foto pauzu iznad Budvanske rivijere. Za oko 45 minuta stižemo na Cetinje, staru prestonicu Crne Gore. Više od 200 godina članovi dinastije Petrović su se borili protiv Turaka za nezavisnost svoje domovine. Kao nagradu za borbu za religiju, kulturu i slobodu, Crna Gora je na Berlinskom kongresu 1878. godine proglašena državom. Od tada se Cetinje veoma brzo razvija. Ovaj mali grad i dalje čuva dokaze svetovne i duhovne vlasti Dinastije Petrović. Prošetaćemo do centra grada. Svaka kuća na glavnom trgu otkriće vam jedan deo istorije Crne Gore

Lovćen

Natavak puta ka Njegoševom mauzoleju. Od Cetinja do Njegoševog mauzoleja vodi asfaltni put u dužini od oko 20 km. Na samom putu pravimo pauzu kod čuvenog izvora “Ivanova korita”. Do samog mauzoleja se ne može doći autobusom, već se kroz planinski masiv prolazi tunelom sa stepeništem. Stepenište čini ukupno 461 stepenik i kada stignete na vrh, nalazićete se na 1.660 m nadmorske visine.

Udahnite duboko i širom otvorite oči. Okrenite se lagano oko svoje ose. Očaraće vas predivan pogled na Bokokotorski zaliv, Skadarsko jezero, visoke planine na severu Crne Gore, kao i deo Albanije. Legenda kaže da je po vedrom i sunčanom danu moguće vieti i obalu Italije.

Njeguši

Nastavak puta ka Kotoru. Krivudavi put vodi ka selu Njeguši, takozvanoj smaragdnoj dolini skrivenoj duboko u krševiti teren Lovćena, kolevku vladika i vladara iz dinastije Petrović, gde pravimo pauzu za užinu ili rodnu kuću dinastiije Petrović. Ovo selo je takođe poznato po tipičnoj crnogorskoj nacionalnoj kuhinji. Pozivamo vas da probate poznati Njeguški sir i pršutu sa domaćim hlebom, kao i domaće vino ili medovaču.

Kotor

Vožnja se nastavlja strmim padinama Lovćena do vidikovca na 900 metara nadmorske visine, odakle se pruža spektakularni pogled na Bokokotorki zaliv, jedan od najlepših zaliva na svetu. Prolazak kroz 25 kotorskih serpentina ka Kotoru. Čuveni Engleski pisac, Lord Gordon Bajron je rekao: „Najlepši kontakt između zemlje i mora dogodio se na Crnogorskom primorju“.

Položaj grada u najlepšem zalivu na Mediteranu i impozantan Stari grad naveli su UNESCO da ovaj grad uvrsti u listu svetske kulturne baštine. Veoma dobro očuvane 4,5 km duge zidine grada, štitile su grad od neprijatelja i gusara, danas predstavljaju izazov za mnogobrojne posetioce, koji žele da dosegnu najvišu tačku grada- tvrđavu San Giovanni. Kada kroz glavnu kapiju – Vrata od mora, zakoračite u Stari grad, stari sat će vam pokazati da ste stigli tačno na vreme da prošetate šarmantnim ulicama i trgovima ovog bogatog grada. Prolazeći pored palata plemićkih porodica, osetićete duh Mletačke kulture i arhitekture. Iznenada će se ispred vas pojaviti katedrala Svetog Trifuna, zaštitnika grada Kotora, i očarati vas svojom jednostavnom lepotom.

Pre povratka u Budvu imaćete dovoljno vremena da sami prošetate gradom i uživate ispijajući kafu na glavom trgu.

Izlet 2 – Skadarsko jezero – cena 15€
Izlet brodom na Skadarskom jezeru je iskustvo koje vas ostavlja bez daha. Pogled na brojna ostrva sa srednjovjekovnim manastirima i retke vrste ptica predstavljaju jedinstveni spoj istorije i prirode.

Ribarska sela sa autentičnom arhitekturom, plažama, uvalama i raskošnom vegetacijom, šaran i pršut kao domaći specijaliteti, crmničko vino i lozova rakija – čini veličanstvenost regije potpunom.

Manastir Ostrog – cena 15€
Vožnja prema manastiru Ostrog, smeštenom u planinskom masivu Ostroških greda.

U steni leži jedna od najvećih srpskih svetinja, koja čuva mošti Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca. Manastirski kompleks čine dva manastira – Gornji i Donji, sazidana u različitim istorijskim epohama.

Gornji manastir je stariji i čine ga: crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice u kojoj počiva svetiteljevo telo i crkva Vozdviženja Časnog. Donji manastir podigao je ostroški arhimandrit Josif 1820. godine po blagoslovu mitropolita Svetog Petra Cetinjskog. Dolazak do donjeg manastira.

Odlazak pešice u Gornji manastir (pešačkom stazom ca. 1km, putem 3km). Mogućnost prevoza linijskim taksijem (ca 2€ po pravcu). Celivanje moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i obilazak kompleksa Gornjeg manastira.

Polazak za Budvu u popodnevnim časovima.

DAN 5 – BUDVA – DUBROVNIK – TREBINJE
Napuštanje smeštaja u jutarnjim časovima i nastavka putovanja ka Dubrovniku. Vožnja ka Dubrovniku uz pauzu radi graničnih formalnosti. Obilazak Dubrovnika (ulazi u cenu aranžmana), grad jedinstvene političke i kulturne istorije, svetski poznate kulturno-spomeničke baštine i lepote.

Dubrovnik

Obilazak grada: Franjevački manastir sa najstarijom apotekom u Evropi, Dominikanski manastir sa Ticijanovom slikom Marije Magdalene, palata Sponza – bivša carinarnica, knežev dvor, Orlandov stub, pravoslavna crkva, ulice Stradun i Prijeko, gradske zidine sa kulama među kojima je najlepša Minčeta. Slobodno vreme.

Polazak za Trebinje. Dolazak u Trebinje u popodnevnim satima. Smeštaj u sobe. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

DAN 6 – TREBINJE – TVRDOŠ
Doručak. Nakon doručka obilazak Trebinja. Stari grad (Kastel) poseta zanatskim radionicama, Osman pašina i Careva džamija iz 18 veka. Šetnju nastavljamo kroz Gradski park sa mnoštvom spomenika koje je čuveni pesnik Jovan Dučić poklonio svom gradu, obilazak Saborne crkve sa početka 20 veka.

Fakultativni izlet – Iza manastirskih zidina (Hercegovačka Gračanica i manastir Tvrdoš) – 5€

Poseta Hercegovačkoj Gračanici odakle se pruža bajkovit pogled na čitav grad.

Nova Gračanica

Nastavak puta u manastir Tvrdoš.

Obilazak Manastira. Nakon razgledanja povratak u Trebinje. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

DAN 7 – TREBINJE – MOSTAR – SARAJEVO – BROGRAD
Doručak. Napuštanje hotela u 8h. Put do Mostara u trajanju od oko 2h. Kulturno istorijska šetnja gradom na Neretvi. Stari grad sa svojim uskim kaldrmisanim ulicama – remek delo islamske arhitekture: Stari most, Kriva ćuprija, Begova džamija su najpoznatiji spomenici grada. Nakon obilaska, slobodno vreme.

Mostar-putovanje

U ranim popodnevnim satima nastavak puta za Sarajevo.

Razgledanje grada. Večna vatra, Saraj, Baščaršija, Vjećnica, Inat kuća, Latinska ćuprija, mesto na kom je na Vidovdan 1914. godine Gavrilo Princip izvršio atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Baščaršija

Razgledanje Bezistana – prekrivena pijaca u kojoj se nekada prodavala skupocena svila iz Burse. Obilazak Gazi Husref begove džamije iz XVI veka – najstarije, najveće i najlepše džamije u ovom delu Evrope…

Polazak za Beograd u popodnevnim časovima. Vožnja preko Loznice i Šapca. Očekivani dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima. Kraj aranžmana.


U cenu ulazi:
kružna tura autobusom
4 noćenja u Budvi
2 noćenja sa doručkom u hotelu Leotar u Trebinju
izlet u Dubrovnik
panoramsko razgledanje Trebinja, Mostara i Sarajeva
vodič
agencijske usluge.

U cenu ne ulazi:
boravišna taksa (1€ po danu po osobi)
fakultativni program
konzumacija jela i pića u restoranima
putno zdravstveno osiguranje
ulaznice u dvorce, muzeje i crkve
ekstra hotelski troškovi

Polazak
Mesto polaska: Beograd
Vreme polaska: Beograd u 7h;
Doplata za polazak iz Niša (minimum 15 putnika) : + 2000 dinara

Prevoz
Moderan turistički autobus, video & audio oprema, klima ili minibus (AC/TV).
Raspored sedenja u autobusu je određen redosledom prijave. Ukoliko stranke imaju želju da odaberu sedište, podnose zahtev i uplaćuju dodatnih 1000 din. prilikom prijave za aranžma.

Smeštaj
Budva – privatni smeštaj
Trebinje – HOTEL Leotar 4 *: Lokacija: centar grada
Sarajevo – hotel 3*

Putno osiguranje
Medjunarodno putno zdravstveno osiguranje nije uključeno u cenu. Agencija Halo Tours preporučuje putnicima da pre polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

Popusti za decu
Deca do 6 godina u pratnji dve odrasle osobe: – 50% (imaju mesto u autobusu, dele ležaj).
Za dete od 6 – 12 godina u pratnji dve odrasle osobe: -30% (ima ležaj i mesto u autobusu).

Ocenite aranžman
[Total: 1 Average: 5]