Mahdija avionom iz Niša

Tunis svake godine privlači hiljade turista. Većina njih bira popularna odmarališta poput Hamameta ili Susa. Ali možda je vredno kladiti se na nešto sasvim drugo? Odličan predlog za bezbrižan i prijatan odmor je Mahdia – mali grad na Sredozemnom moru. Mami prelepim, širokim plažama, kristalno čistim morem i šarmantnom atmosferom malog grada sa dobro očuvanim spomenicima od pre više stotina godina. Mahdia će sigurno sve oduševiti!

Mahdija, tačnije Al-Mahdija, bila je prva prestonica velike dinastije Fatimid, koju su oni učinili svojom strogo čuvanom tvrđavom. Nakon što su osvojili Egipat, Mahdija je postala gusarska baza, a zatim ribarska luka. Danas je to šarmantan turistički grad koji privlači svojim azurnim morem i jednom od najlepših plaža u Tunisu. Ljubitelji bezbrižnog sunčanja sigurno neće biti razočarani. Amateri aktivne rekreacije ovde imaju idealne uslove za ronjenje. Grad takođe ima cenjen konjički centar, centar za jahanje Abou Navas.

Mahdia nije samo sunčanje i vodeni sportovi. Ovde ima mnogo dobro očuvanih spomenika. Vredi posetiti Veliku džamiju Hadži Mustafe Hamze i tvrđavu Bojr el-Kebir, sa koje se pruža prekrasan pogled na obrise grada. Takođe je potrebno proći kroz kapiju Skifa el Kahla, koja je nekada vodila do strogo čuvane citadele, a sada do medine sa tradicionalnom tuniskom pijacom. U Mahdiji je nemoguće ne posetiti Stari grad, jedinstven po okolnim pećinama i pećinama.

Mahdia je manje poznata tuniska regija, ali njen šarm definitivno nije inferioran popularnim odmaralištima. Ovaj mali grad biće idealno mesto za miran odmor, a pošto nije daleko od Susa ili Monastira, može biti i odlična polazna tačka za izlete ili uživanje u noćnom životu.