Image default
Putopisi

Skijanje je dobro za zdravlje

Da li ste znali da vam skijanje može obezbediti dosta zdravstvenih benefita? To bi trebalo da bude osnovni razlog koji će vas naterati da budete redovan gost na belim stazama.

Aktivira vaše mišiće

Skijanjem ćemo aktivirati sve naše velike grupe mišića. Posebno treba naglasiti uticaj na spoljašnje i unutrašnje mišiće butina, mišiće zadnje lože i zadnjice. Ovo je naravno posledica položaja čučnja ili polučučnja koji u skijanju dominira. Zagrevanjem i iztezanjem deset minuta pre i posle skijanja sprečićemo bol u mišićima i potencijalne povrede produženjem mišićnih vlakana. Pravilno istezanje u određenoj poziciji podrazumeva nekoliko desetina sekundi aktivnosti i držanja maksimalne amplitude. Ne treba zaboraviti da skijanje odlično aktivira i mišiće ruku i ramenog pojasa. Takođe, posebno kod neiskusnijih skijaša dominantna je kontrakcija donjeg dela leđa, pa može doći i do neprijatnih upala mišića u toj regiji.

Pomaže vam da izgubite težinu i zdravo smršate

Za 10 dana aktivnog skijanja moguće je izgubiti i pet kilograma telesne težine. Celodnevna aktivnost ovog tipa može sagoreti i preko 3000 kalorija. To je impozantna brojka. Iskusni skijaši koji znaju da pravilno iskoriste više mišića i da ih štede da “traju” tokom celog dana potrošiće sigurno i više. Snabdevenost organizma kiseonikom u većoj meri nego inače doprinosi boljoj oksidaciji, pa je onda i logično brže mršavljenje prirodnim putem. Skijanje na strmijim stazama i na nižim temperaturama će podstaći organizam da utroši više kalorija.

Poboljšava kardiovaskularni sistem

Bilo da ste početnik ili napredan skijaš, vreme provedeno na skijaškoj stazi će vam doneti blagodeti za rad vašeg srca. Podizanje srčane frekvencije tokom skijanja će pomoći da se poveća cirkulacija krvi, a samim tim i donošenje hranljivih materija i kiseonika do tkiva. Uklanjanje štetnih produkata iz tela biće brže. Ovakav rad podrazumeva da će mišići imati više kiseonika i da će snabdevenost krvlju omogućiti i proširenje kapilarne mreže, a to znači da će se i kalorije brže sagorvati nego inače. Vjerovali ili ne, skijanje od samo 30 minuta je super kardio vežba za celo telo. Aktiviraće skoro sve mišiće. Početnici koji još uvek hodaju uz padinu i uče osnovne pokrete mogu očekivati izvanredne efekte na rad srca i pluća.

 

ZA OVOGODIŠNJE SKIJANJE

IZDVAJAMO

KOPAONIK
JAHORINA
BANSKO
BOROVEC
PAMPOROVO

Ocenite aranžman
[Total: 3 Average: 5]

Proverite i ovo...

10 Saveta za odmor u Egiptu

nikola

Asprovalta letovanje Grčka

admin

Bansko – Najtrazeniji hoteli za zimovanje

nikola