Image default
Putopisi

Borovec – Preporuka za skijaše

Borovec je najveće i najstarije planinsko mesto i ski centar u Bugarskoj. Savršena kombinacija geografskog položaja i klime, svake zime privlači veliki broj skijaša iz cele Evrope.

Borovec leži na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu, Musala (2925m). Ušuškan u borovoj šumi na visini od 1.390 metara iznad nivoa mora, idealno je mesto za odmor i relaksaciju. Klima se smatra izuzetno zdravom, jer su zime blage i prepune snega.

Prosečna temperatura u najhladnijem mesecu januaru iznosi čak 4,8 stepeni Celzijusa, ali Borovec je prekriven snegom od decembra do aprila. Vazduh je čist i bez ikakvih zagađenja. Od Sofije, glavnog grada Bugarske, Borovec je udaljen 70 km, a od Samokova svega 10 km.

STAZE

Odlična ponuda za skijaše privlači hiljade ljubitelja zimskih sportova iz Bugarske i drugih evropskih zemalja. Njima je na raspolaganju preko 50 kilometara različitih staza u tri oblasti: Sitnikovo – Martinovi Baraki, Markudjik i Jastrebec.
Staze na Jastrebcu su najbolje i tu se održavaju sva takmičenja. Ta oblast dva puta je bila domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju, a njena staza za biatlon je jedna od najboljih u Evropi. Borovec je danas moderno odmaralište sa luskuznim hotelima, restoranima, diskotekama, prodavnicama i odličnim izborom staza i liftova.
Ukupni smeštajni kapaciteti Boroveca su oko 3000 ležaja. To je odmaralište alpskog tipa i nudi odlične uslove za zimske sportove – skijanje, noćno skijanje, snoubording, cross-country skijanje, ski skokove i biatlon…

Takođe, tu se nalazi i veliki broj staza za početnike obeleženih međunarodnim znakovima na više jezika. Borovec skijašima nudi 17 dobro uređenih staza na nadmorskoj visini između 1.315 m i 2.543 m. One odgovaraju standardima za međunarodna takmičenja u alpskim disciplinama, uključujući i svetske šampionate.

Na skijalištu Sitnjakovo ima osam staza, a do njih se dolazi žičarom čija je početna stanica kod hotela “Rila”. Četiri staze su u okviru skijališta Jastrebec, a do njih vozi žičara koja polazi od hotela „Samokov“. Pet najviših staza su u ski regiji Markužik. U ski-centru postoje i staze za kros-kantri i biatlon, duge 3,5 i 10 km. Pojedine staze se noću osvetljavaju reflektorima, pa tako omogućuju noćno skijanje. Nekoliko ski staza pokriveno je savremenim topovima za pravljenje snega. To je garancija da gosti u svakom trenutku, od početka do kraja zimske sezone, mogu uživati na snegu i zimskim sportovima. U Borovecu postoji više od 200 ski instruktora koji govore strane jezike, a neki od njih su bivši profesionalni skijaši.

PROVOD

Najpopularnija diksoteka nalazi se u hotelu “Rila”, a dobar provod čeka vas i u brojnim restoranima, picerijama i barovima, kao što su Buzz bar, Mamacitas, Bokers disco itd. Ovaj ski centar poznat je po odličnom provodu. Osoblje je profesionalno i ljubazno, a budući da većina lokala radi do ranih jutarnjih sati, većina njih nudi specijalne ‘happy hour’ popuste.
Cene u restoranima i barovima su na nivou cena u Srbiji. Pivo, koka-kola ili sok su jedan do dva evra, nescaffe je evro i po, pica oko 5 eura.

HOTEL SAMOKOV 4*, BOROVETS

Hotel Samokov je smešten u strogom centru ski centra, preko puta gondole. Hotel raspolaže sa 294 dvokrevetne sobe. Sobe su opremljene sa dva odvojena kreveta, sofom, kupatilom, SAT TV, telefon, radio i balkon. Gostima su na raspolaganju 3 restorana, diskoteka, 3 bara, 9 sala za konferencije sa savremenom opremom, biznis centar (faks, računar, internet i fotokopir aparat), sef, menjačnica, banka, lekarska ordinacija, frizerski i kozmetički salon, zatvoreni bazen, solarijum, sauna, masaža, talasoterapija, hidromasaža, fitnes sala, kuglana, video igre, ski depo i ski škola. Korišćenje hotelskog bazena je besplatno. U restoranima obroci se služe na bazi švedskog stola.

Ocenite aranžman
[Total: 3 Average: 5]

Proverite i ovo...

Kuba i njene čarolije

nikola

Najbolje plaže sa plavom zastavicom u Grčkoj

admin

Bansko najtraženije Skijalište

nikola