Image default
Putopisi

Budva – Kraljica Crnogorskog Primorija!

Budva – Kraljica Crnogorskog Primorija!!!

Dve stilizovane ribe, jedna drugoj okrenute repovima, praktično su mogle da postanu simbol bilo kog primorskog grada. Ali nisu. Te dve ribe, koje se danas mogu pronaći na mnogim suvenirima, ekskluzivni su simbol jedino Budve.
Legenda naime kaže da je Budvu osnovao Kadmo, jedan od trojice sinova feničanskog kralja Agenora. Budući da nije uspeo da u očev dom povrati odbeglu sestru Evropu (oteo ju je Zevs), Kadmo u tuđini osniva grad Tebu. Iz Tebe biva prognan sa ženom Harmonijom, te dolazi i osniva Budvu. Da se zbog prastarog prokletstva ne bi pretvorio u aždaju, Kadmo se sa Harmonijom baca u more i tako bivaju pretvoreni u dve ribe.
Budva se prvi put pominje u 4. veku p.n.e. Budva je bila i grčka i rimska i vizantijska i u sastavu srpskih država i pod Mletačkom republikom i u sastavu Austrije.

Urbanost i Glamur

Budva je puna bajkovitih plaža, luksuznih hotela, vila, malih kvalitetnih ribljih i nacionalnih restorana, mediteranskog rastinja, vansezonske tišine, svih vrsta usluga, zanatskih radnji, ekskluzivnih butika, parfimerija, suvenirnica, noćnih obalnih klubova… Kamene kuće i crkve, te uske ulice i male zelene bašte opasani bedemima sa svih strana – čine Budvu tipičnim primorskim gradom. Iz njega puca pogled na plavetnilo otvorenog mora, na kilometarske plaže i na obližnje ostrvo Sveti Nikola, najveće na Crnogorskom primorju.

Stari Grad

Stari grad nalazi se u srcu Budve. U njemu se nalaze glavni istorijski spomenici i znamenitosti. Skoro sve zgrade imaju prodavnice, restorane i kafiće u prizemlju, pa Stari grad nije samo mesto istorijske vrednosti, već i mesto za duge šetnje i promenade. Letnja sezona nekada je upravo počinjala „Pjesmom Mediterana“ – festivalom zabavne muzike koji se održavao pred zidinama Starog grada. Budva je decenijama poznata po kulturno-zabavnim manifestacijama. Najstarija i najznačajnija letnja kulturna priredba u Crnoj Gori je i dalje Grad teatar, u okviru koje se tokom celog leta izvode pozorišne predstave, koncerti klasične muzike, a na Trgu pjesnika književne večeri.

NEZAOBILAZNA BUDVNSKA BALERINA

U Budvi, jednom od prometnih gradova živopisne Crne Gore na Jadranskom moru, nalazi se prelepa bronzana skulptura devojčice, smrznute u gracioznoj pozi – „Plesačica iz Budve“ ili „Gimnastičarka iz Budve“. Ponekad se spomenik naziva „Balerina iz Budve“, ali to nije sasvim tačno, jer devojka nema glavni atribut balerine – posebnu suknju koja se zove „čopor“. Ako pažljivo razmislite o skulpturi, možete videti da plesačica uopšte nema odeću, zato turisti-šaljivci ovu skulpturu nazivaju „Devojka koja je izgubila kupaći kostim“.

Skulptura plesačice je možda jedna od najpoznatijih i fotografisanih atrakcija ne samo primorskog grada Budve, već i čitave Crne Gore. Prelepa i graciozna brončana gimnastičarka, smeštena na stijeni među stijenama blizu plaže Mogren i poznatog hotela Avala, simbol je vernosti, a odnedavno je postao i nezvanični simbol grada Budve.

Među lokalnim stanovništvom postoji mnogo različitih legendi koje objašnjavaju pojavu statue „Gimnastičara iz Budve“ u blizini budvanskog Starog grada blizu morske obale.

Verzije o poreklu ovog spomenika su različite. Neko kaže da je ovo skulptura poznate crnogorske gimnastičarke, koja se srušila, padajući sa stene negde na tim mestima. Ali ime gimnastičara se ne može imenovati. Drugi meštani pominju tragičnu priču o mladom zaljubljenom paru, koga je napala ajkula tokom kupatila. Devojka je uspela da izađe na plažu, ali mladić nije plivao. Nakon ove strašne tragedije, devojčica je svako veče dolazila na plažu i čekala da njen voljeni izađe iz mora. Ali čudo se nije dogodilo i devojčica nije mogla da živi bez svoje ljubavi. Kada je umrla, na mestu tragedije, ova lepa skulptura podignuta je u znak sećanja na čistu ljubav. Čak kažu da se u blizini plaže na stijeni nalazi memorijalna tabla sa natpisom: “U zalivu iza ove stijene, plivajući s prijateljima, 13. jula 1935. godine, 22. godine, student elektrotehničkog odeljenja, Tomašević Stevan, žrtva morskog čudovišta ”

Ali postoji još jedna, prilično popularna, romantična i dirljiva legenda o poreklu ovog spomenika među meštanima. Davno je u Budvi živeo zaljubljeni par: devojčica-plesačica i mladić-mornar. Mornar je često izlazio u more, a mlada devojka je čekala svog ljubavnika u gradu i svaki put kad ga je srela iz plovidbe kraj obale. Tako je bilo i sa onim poslednjim putom … Mladić je otišao u dugo putovanje, a devojka je ostala u gradu. Svakog jutra dolazila je na ovu stijenu: plesala je i zavirila u daljinu, nadajući se da će se uskoro pojaviti brod sa njenim verenikom. Prošle su godine, mnogi brodovi i mornari su dolazili i odlazili, a dugo očekivani brod sa svojim ljubavnikom nikada se nije vratio u Budvu. Uprkos tome, iz dana u dan, mesec u mesec, ona je nastavila da čeka, opet i ponovo dolazeći na obalu mora, i s neiscrpnom nadom u očima se pažljivo zagledala u daljinu, očekujući čudo. Ubrzo je devojčica umrla, ostajući verna svom vereniku, a ova priča postala je savršeni primer vernosti, prave ljubavi i samopožrtvovanja.

 

BUDVANSKA TVRĐAVA U ČAST SVETE MARIJE

Srednjovekovna tvrđava grada Budve, posvećena Svetoj Mariji, poznatija kao Citadela, najmonumentalniji je arhitektonski objekt unutar gradskih zidina Budve. Ova složena građevina je arhitektonski potpuno autonomna i predstavlja jedan od najznačajnijih utvrđenih objekata iz srednjeg vijeka na obali Crne Gore. Unutar kompleksa nalaze se utvrđeni zidovi, ostaci srednjovekovne crkve Svete Marije, kapije, nekoliko visoravni i građevine nekadašnje kasarne. Restoran smješten na prvom spratu svojim ambijentom i privatnim trpezarijama predstavlja idealno mesto za privatna okupljanja, uključujući kvalitetnu kuhinju i specijalnu uslugu. U prilogu restorana nalazi se prostrana terasa na istočnoj kuli sa neverovatnim pogledom na ostrvo Sveti Nikola i otvoreno more. Na istom nivou, sa zapadne strane tvrđave, nalazi se steakhouse. Citadela sadrži jednu od najvrednijih zbirki knjiga i mapa posvećenih Balkanu, u privatnom vlasništvu. Među eksponatima je značajan broj jedinstvenih knjiga i vrlo retki primeri ručno oslikanih istorijskih karata. U funkcionalnom jedinstvu sa bibliotekom nalazi se prostrana galerija. Prostor Citadele dostupan je i za projekte budvanskog festivala (Grad Teatar) jedne od najprestižnijih pozorišnih institucija na prostoru Balkana.

Jugozapadno od kompleksa nalaze se luksuzni apartmani na tri nivoa, koji su sačuvali rustikalni stil i originalne odlike arhitekture. Neposredno do apartmana nalazi se vidikovac sa pogledom na ceo grad Budve sa jedne strane i njegove najlepše plaže na drugoj strani.

Arheološki muzej Budve

Ovaj arheološki i etnografski muzej pokazuje drevnu i komplikovanu istoriju Budve – koja datira najmanje 500 godina pne – na četiri sprata eksponata. Ima impresivnu kolekciju grčkog i rimskog nakita, keramike, mozaika i staklenog posuđa (kako je sve ovo preživelo u gradu tako sklonom zemljotresima i ratu, nagađa se dan danas), kao i kacigu iz 5. veka pre nove ere sa rupama u leđima, koja sugerišu da je bivši vlasnik imao bar jedan jako loš dan.

CRKVA SVETOG IVANA KRSTITELJA

Unutar starog grada Budve naići ćete na crkvu Svetog Ivana. Crkva je sagrađena na ostacima crkve koja potiče iz VII veka. Izgled kakav danas ima, potiče iz KSV veka. To je trokatna bazilika sa gotskim detaljima na fasadi. Zvonik, koji ima crkva, dodatno je sagrađen 1867. godine, a na južnoj strani crkve izgrađen je i zgrada episkopskog dvorca.

Mnogo vrednih stvari, poput ikone Presvete Bogorodice s Hristom, poznatije kao Budvanska Bogorodica (Bogorodice Bogorodice iz Budve), čuvaju se u crkvi. Prema legendi, autor ove ikone smatra se Sveti Luka (Sv. Luka), dok prema stručnim mišljenjima ova ikona datira iz KSIII veka. Od ostalih dragocenih stvari svakako treba pomenuti slikanje Svetog Petra i Pavla (sv. Petra i Pavla), delo venecijanske škole, ikone grčkog porekla i sliku Svetog Luke, delo Anastasa Bočarića

PLAŽE BUDVE

PLAŽA MOGREN sastoji se od dve prelepe plaže povezane tunelom. Ova plaža je dobila plavu zastavu koja je simbol visokih ekoloških standarda i kvalitetne i čiste vode! Do plaže se lako dolazi pešačkom stazom iz Starog grada Budve. Ova šetnja izdašna je u pogledu na stari grad i horizont.

Ova skrovita plaža i intimno mesto prilično je jedinstveno jer su šljunak šareni, a litice koje ga okružuju napravljene su od slojeva krečnjaka, što stvara utisak da je marljiv građevinar donosio zid po zid kako bi stvorio ovo živo prirodno utvrđenje.

PLAŽA JAZ Ova peščana plaža koja je na 2,5 kilometara udaljena od Budve jedna je od tri najveće plaže na crnogorskom primorju.

Razni restorani i turistički sadržaji smešteni su ispod samog brda, u senci mediteranskog drveća i umočeni u miris slanog vazduha. Plaža je šljunčana, ali onog trenutka kada zakoračite u vodu, osetit ćete pijesak pod nogama. Okružen netaknutom prirodom i gustom mediteranskom vegetacijom, dom je ljubitelja prirode koji uživaju u kampovanju, što je ovde popularno.

Prema Loneley Planetu, plaža Jaz proglašena je najboljom evropskom plažom u 2015. godini.

Plaža Slovenska plaža najduža je plaža u Budvi. Dužina plaže je 1640 metara.

Plaža je prekrivena malim i srednjim šljunkom sa betonskim mestima. Iza plaže nalazi se istoimeni hotelski kompleks „Hotel Slovenska Plaza“, kao i rekreacione zone i parkovi različite mediteranske flore. Mnogo je dostupnih morskih atrakcija, uključujući skakanje sa bungeeima, skijanje na vodi, padobranstvo itd. Uz plažu postoji i kej, kafići, restorani, prodavnice suvenira, diskoteke i zabave za decu. Plaža je opremljena svim potrebnim za ugodan odmor: ležaljke, svlačionice i tuširanje slatkom vodom. Odmarajući se na ležaljci možete naručiti piće i obroke samo sa svog mesta. Takođe možete uzeti brod ili izlet do ostrva SV. NIKOLA

Plaža Ričardova glava je mala šljunkovita plaža ispod zidina Starog grada.Cena iznajmljivanja ležaljki je vrlo visoka. U blizini plaže nalaze se kafići i restorani, pa je pogodno posetiti bilo koji kafić u Starom gradu ili ispod zidina. Parking se plaća satno.

Ocenite aranžman
[Total: 1 Average: 5]

Proverite i ovo...

Najbolja Banja Srbije, Soko Banja – “Soko Banja Soko Grad odeš star dođeš mlad”

nikola

Najbolje plaže sa plavom zastavicom u Grčkoj

admin

Hurgada letovanje

admin