Image default
Putopisi

Banja Luka – Prelepi grad na reci Vrbas – Grad Marijana BENEŠA

BANJA LUKA GRAD NA VRBASU

GRAD MARIJANA BENEŠA

NAJVEĆEG BOKSERSKOG ASA I GOSPODINA UZ KOGA SMO RASLI!

UPOZNAJMO ZAJEDNO OVAJ PRELEPI GRAD

GRAD DIVNIH LJUDI

POČEĆEMO STIHOVIM MARIJANA BENEŠA O LEPIM VREMENIMA

Marijanova pesma o Titu

Ne psuj mi Tita i njegovo vrijeme,
Ne krivi njega za svoje probleme,
Za težak život danas najmanje je kriv,
Drukčije bi bilo da je stari živ.

Ne psuj mi Tita ni njegovo vrijeme,
Ne krivi njega što je proklijalo sjeme
mržnje skrivene u srcima fašista
skriveno pod maskama i nekih komunista.

Ne psuj mi Tita i njegovo vrijeme,
Ne krivi njega što nisi izdržao breme
Što je sve narode spajalo u srodstvo
i sam si ga nazivao bratstvo i jedinstvo.

Ne psuj mi Tita i njegovo vrijeme,
Osmjehom je mogao planinu da pokrene!
Nikada se, druže, neće živjet bolje
Kad Tita spomeneš, skini kapu dolje!

Na području Banjaluke i okoline može se pratiti kontinuirani razvoj ljudskih naselja od praistorijskog perioda do današnjeg vremena. Područje je prvo naseljeno zahvaljujući bogatim prirodnim resursima, a kasnije i zbog svog pogodnog geografskog, saobraćajnog i strateškog položaja. Ime Banjaluke prvi put se pominje u tabeli koju je 1494. potpisao mađarski kralj Ladislav II Jagiellon, a koja je napisana latinskim jezikom i izdata je u Budimu (današnja Budimpešta), mada je grad postojao i ranije. Prapovijesna arheološka nalazišta i pronađeni predmeti dokazuju da je na ovom području bilo humanih naselja na 50.000 – 35.000 B.C. U antičko doba šire područje Banjaluke i zapadne Bosne bilo je naseljeno drevnim plemenima Ilira, poznatim pod nazivom Maezaei i Oseriates, koji su na tom području ostavili brojne utvrde. Tokom Velikog ilirskog buna (6-9 A.C.) Rimljani su osvojili Ilire i osnovali provinciju Ilirik.

Tvrđava Kastel

Deo njihove administrativne i vojne strukture bio je razvoj mreže puteva duž kojih su uspostavljeni mnogi vojni kampovi (kastra) i civilna naselja (opštine). Nakon pada Rimskog carstva područje su naseljavali Slaveni koji su rano napustili Slovenske utvrde. U srednjovekovnom periodu Banja Luka i njena okolina ponovo su procvetali, odgovarajuća otkrića mogu se videti u mnogim pisanim dokumentima, kao i u ostacima mnogih utvrđenih gradova od KSII do KSV veka.

Gospodska Ulica

Nakon pada srednjovjekovne bosanske države i dolaska Turaka na ovo područje 1525. godine, Banja Luka je dobila na značaju kao strateško uporište u interesu Turskog i Mađarskog carstva. Banja Luka je postala posebno značajna za vrijeme vladavine Ferhad-paše Sokolovića (1574-1588) kada je postala sjedište turske administrativne jedinice (bosanski pašaluk). Nakon 350 godina turske okupacije, grad je postao deo Austro-Ugarske imperije koja je vladala ovim područjem 40 godina. Posle Prvog svetskog rata, to područje postaje deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a Banja Luka je 1929. postala prestonica Vrbaske banovine Kraljevine Jugoslavije, kada je grad dostigao svoj apogej.

BANJALUČKI ĆEVAPI

Prvom zabranom Vrbaske banovine, Svetislav Tisa Milosavljević (1929-1934) izgradio je mnoge zgrade u gradu za vreme njegove vladavine. Najznačajnije su: zgrada uprave i Banski dvor, Narodno pozorište, hotel Palace, Sokolski dom, gradski park, Etnografski muzej, škole, bolnice itd. Nakon Drugog svetskog rata, Banja Luka je ponovo cvetala, ali je njen razvoj zaustavljen tokom velikog zemljotres 1969. i rat 1992-1995.

KRIVI SAT BANJALUKA

Danas je Banja Luka drugi grad u Bosni i Hercegovini i centar ekonomije, obrazovanja, administracije i politike u Republici Srpskoj (bosanskohercegovački entitet).

NEKOLIKO  RAZLOGA PO NAMA, ZAŠTO DOĆI U BANJALUKU I POŽELTI SE VRATITI OPET

KRENIMO KROZ VREME I ISTORIJU POSETOM TVRĐAVI KASTEL. PROŠETAJTE GOSPODSKOM ULICOM, PROZBORITE SA DIVNIM LJUDIMA. POSETI NEKU OD MANIFESTACIJA U BANSKOM DVORU. UŽIVAJTE U PREDSTAVAMA NARODNOG POZORIŠTA. SASTANEŠ SE SA PRIJATELJIMA KOD KRIVOG SATA PA ZASEDNEŠ DOBRO NA BANJULČKE ĆEVAPE SA PRIJATELJIMA UZ ĆEVAPE OBAVEZNO CRAFT PIVO “GORŠTAK” POSLE GORŠTAKA PRAVAC NOĆNI PROVOD BANJALUKE. POSLE DOBROG PROVODA PRAVAC U KRUPU NA VRBASU PRIRODNI RAJ NADOMAK BANJALUKE, ILI U SAMO SRCE GRADA NA BANJ BRDO NA SVEŽ VAZDUH I POSTEU SPOMENIKU PALIM KRAJIŠNICIMA. TAKOĐE OTIĆI NA KUPANJE NA PLAŽU VRUĆICA TOPLI IZVORI TOKOM CELE GODINE ILI POSETITE KRALJIČINU BANJU I LEKOVITI IZVOR ŠUGAVICA. OBAVEZNO  ISKUSITE VRBAS NA ČAMCU DAJAK, PORED OVE VOŽNJE OBAVAZNO RAFTING KANJONOM REKE VRBAS. UKOLIKO BORAVITE VIŠE DANA PODGLEDAJTE FUDBALSKU UTAKMICU NA STADIONU BORCA, KOJI JE OSNOVAN U U GOSTIONICI PUTNIK OD STRANE TRGOVCA I BUDUĆIH NAŠIH KOLEGA KOJI SU ZAPOČELI TURIZAM U JUGOSLAVIJI U AGENCIJI PUTNIK. POSETITE HRAM HRISTA SPASITELJA ILI OSETI ISTOK I RAZNOLIKOST ŠTO I ČINI OVAJ GRAD POSETI FERHADIJU .POSLUŠAJ PRIČA O LEGENDI GRADA I JUGOSLAVIJE NAŠEG NAJOMILJNIJEG PISCA U BOKSERSKIM RUKAVICAM IZ DETINJSTVA MARIJANA BENEŠA ŠAMPIONA. POSLUŠAJTE PRIČU O JEDNOJ O NAJLEPŠIH ŽENA BANJALUKE SAFIKADA, KOJU SU ŽELELI SVI MUŠKARCI. ALI NJENO SRCE JE PRIPADALO VOJNIKU OMERU KOJI JE SLUŽIO VOJSKU U BANJALUCI U KASTELU NAKON ODLASKA U RAT U KOME I GINE , SAFIKADA SKRHANA TUGOM ODLAZI U BELOJ VENČANICI NA TVRĐAVU KASTEL I STAJE ISPRED TOPA KOJI ISPLJUJE U PODNE TAKO DA U DELIĆU SEKUNDE BUDE SA SVOJIM OMEROM I ODLAZI U VEČNOST I LEGENDU. POSLUŠAJTE TUŽNU PRIČU O SPOMENIKU 12 BEBA. POSETITE SAMOSTAN MARIJA I PRIČU OD 7 NEMAČKIH MONAHA.

I JOŠ MNOGO LEPIH STVARI KOJE MOŽETE DOŽIVETI U BANJALUCI ….

Ocenite aranžman
[Total: 6 Average: 5]

Proverite i ovo...

Najlepša ostrva Grčke – Lefkada

admin

10 Saveta za odmor u Egiptu

nikola

Zašto posetiti Hurgadu – Letovanje Hurgada

admin