Image default
Putopisi

Leros – Ostrvo Dodekanze Arhipelaga – Mitski Raj

Malo i prelepo ostrvo koje pripada grupi Dodekaneza, Leros je smešteno između Patmosa i Kalimnosa. Ime joj dolazi od reči „leros“ što znači „nivo“. Prema mitologiji, boginja Artemida bila je zaštitnica drevnog Lerosa. Arheološka otkrića su dokazala da je istorija Lerosa počela u neolitskom periodu. Njeni prvi stanovnici bili su Karižani, Lelege, Feničani i Minoanci. Njegov strateški položaj na jugoistoku Egejskog mora bio je glavni razlog zašto je ostrvo uvek bilo kost sporenja između velikih sila. U vizantijsko vreme, ostrvo je pripadalo Samosu.

Grčka Ostrvo Leros ispresecano je živopisnim selima. Najpopularnije od njih su Alinda i Agia Marina, gde se nalaze mnogi hoteli u Lerosu. Vožnja oko ostrva ipak će vas dovesti do prelepih naselja. Osim čudnim selima i bogatom istorijom,

Lokalni stanovnici Lerosa su vrlo ljubazni i održavaju porodične veze kao i svoja prijateljstva. Oni svojim gostoljubivošću osvajaju strane ljude i dele sa posetiocima sve što imaju! Oni su vrlo ljubazni, srdačni i otvorenog srca i uvek spremni za ples i zabavu! Većina stanovnika je uglavnom zauzeta ribarstvom, poljoprivredom i turizmom. Šta više, svake godine se na predivnom ostrvu Leros održavaju brojne kulturne manifestacije, poput koncerata, španskog predstavljanja, pomorskih trka, konferencija, izložbi slika itd., Na kojima može učestvovati više ljudi i posetilaca. U Lerosu posetioci mogu naći dobru pravu grčku hranu i zanimljiv noćni život.

Leros se smatra jednim od poslednjih netaknutih grčkih ostrva. Sačuvala je svoju prirodnu lepotu, neokrnjene plaže sa kristalno čistim vodama i netaknuti pejzaž sa borovom šumom, maslinicima i predivnim predelima punim izvorišta vode! Posetioci će biti zadivljeni impresivnom arhitekturom zgrada, dvoraca i vizantijskih crkava i živopisnih kuća i ljetnikovaca. Leros je idealno odredište za miran odmor!

Leros se takođe može pohvaliti veličanstvenim plažama koje su poznate po kristalno čistoj vodi i fascinantnom morskom dnu.

PLAŽE OSTRVA LEROS

Plaža Alinda Leros: Alinda se nalazi 3 km severozapadno od marine Agia i najduža je plaža Lerosa. Takođe, ovo je jedno od najbolje organizovanih područja sa brojnim sadržajima, zabavnim aktivnostima, puno vodenih sportova i ribljih konoba. Plaža je samo nekoliko minuta hoda udaljena od naselja i sastoji se od mekog peska i kristalne vode. Borove šume su raširene po peščanoj obali pružajući lepu hladovinu. Za one koji žele izbeći letnju gužvu, neke se peščane uvale raštrkane po glavnoj plaži, poput romantične plaže Krifo.

Plaža Agia Marina Leros: Agia Marina je prelepo naselje i smatra se delom glavnog grada Lerosa spojenog sa Platanosom i Panteli. Od tada je poznat po svom majot turističkom pokretu

Plaža Vromolithos Leros: Vromolithos je prelepa uvala smeštena na jugoistoku sela Pandeli. Poslednjih godina razvio se u turističko letovalište sa mnogo vila i različitih tipova smeštaja. Ipak, plaža je zadržala čist šarm i danas je dobro organizovana suncobranima i sunčalištima. Južna i severna oblast plaže su peščane, dok u najvećem delu imaju šljunak. Glavna karakteristika plaže su kristalne vode. Mnogo je taverni uz plažu sa mnogo mesta sa ostrva.

Plaža Blefoutis Leros: Plaža Blefoutis nalazi se u istoimenom prirodnom zalivu, na severnoj strani Lerosa. Ova peščana plaža pruža pogled na zaliv bez mora i veoma je mirna i slikovita, sa okolnim drvetom tamariska. U stvari, to je jedna od najmirijih plaža, uz Krifo i Vromolitose. Vode ovde poseduju tipično grčko svojstvo, a to su kristalna i tamnoplava boja. Činjenica da se nalazi u ovom prelepom zalivu garantuje da je zaštićena od vetrova. Prednost zaklona, osim što je pogodno, uzrokuje da talasi nisu toliko visoki kao na nekim drugim grčkim lokacijama. Plaža Blefoutis takođe računa na spomenik u znak sećanja na tužne događaje Drugog svetskog rata. Sastoji se od velikog pištolja sa grožđem koji se održava u dobrim uslovima i može se naći šetnjom dole, u kojem se može smatrati drugim delom plaže. Uz pomoć objekata računa se na veliki dobar restoran koji poslužuje svežu ribu kao njegova specijalnost. Međutim, severni deo Lerosa prilično dobro poznaje turizam. Iako ova plaža nije prenapučena, jedno je od najboljih mesta na Lerosu i čini deo njenih najpoznatijih plaža, zajedno sa Pandeli, Alinda, Panagies, ​​Agios Isidoros, Agia Marina, Krithoni, Merikia, Ksirokambos i Gourna

Plaža Dioliskaria Leros: Plaža Dioliskaria nudi udobne sadržaje za turiste i uspela je da ostane netaknuta tokom vremena. Nalazi se 7 km severno od Platanosa, glavnog grada Lerosa. Kristalno plave vode, čista duga obala sa zlatnim peskom i sitnim šljunkom, te prirodni kontrast koji stvara zelenu vegetaciju i plavo nebo čine neverovatni pejzaž ove plaže. Kao i većina plaža na Lerosu, plaža Dioliskaria nije prenapučena i posetioci i dalje mogu da uživaju u njenim netaknutim prirodnim lepotama. U blizini je dostupan niz kafana i restorana.

Plaža Ksirokampos Leros: Plaža Ksirokambos nalazi se oko prirodnog zaliva, 9 km jugoistočno od marine Agia, dela glavnog grada Lerosa i 3 km od prirodne luke Lakki. Njegova jedinstvena topografija prikazuje brdovite obale ispunjene pećinom, koje se završavaju u peščanoj plaži sa prelepim kristalno plavim vodama privlači turiste uprkos činjenici da je smatraju spokojnom točkom. Ksirokambos je popularan među turistima koji žele da idu na izlet iz Kalimnosa i uživaju u mekim zlatnim pescima okruženim drvećem tamarisa, koje donose malo senke i osveženja. Ovo mesto uživa u zadivljujućem pogledu na planine Kalimnos i na neke otočiće koji iskaču iz mora u blizini, poput Velone ili Glaronisi. Voda u Ksirokamposu je toliko kristalna da možete videti neke tačke koje se nalaze na dubini od 45 metara. Ksirokambos takođe nudi široko područje za ronjenje koje je dozvoljeno od rta Soumari do rta Mavros Kavos duž obale od zaljeva Ksirokambos do zaliva Diapori. Turisti mogu pronaći brojne škole ronjenja na ovom području. Uprkos vodenim sportovima na vodi, život na plaži Ksirokambos obično je miran i miran. Na kraju plaže stoji kapela Panagia Kavouradena i Paleokastro u kojoj putnici uživaju u obilasku ruševina drevnog dvorca. U blizini ćete pronaći brojne konobe i poznati kamp. Sve u svemu, Ksirokambos je prelepo odredište za kupanje i uživanje u planinskom pejzažu i mirnom okruženju.

Plaža Tonny Leros: Slikovita plaža Tonnis nalazi se u zalivu Panteli, prelepom naselju 2 km južno od Platanosa, glavnog grada Lerosa. Pored toga, ova ribarska luka koncentriše mnoge lokalne ribolovce. Ovde se nalaze brojne kafane i restorani, za uživanje u ukusnim jelima i svežoj ribi. Oni koji vole plivanje definitivno biraju ovo mesto. Zaključno, sjajni sadržaji i pogodna lokacija i slikoviti pogled koji nude čine ovu plažu jedinstvenim mestom za opuštanje

Plaža Gourna Leros: Širok i veliki zaliv Gourna nalazi se 7 km zapadno od Platanosa, glavnog grada Lerosa. To je jedna od najdužih plaža na ostrvu. Manje je razvijeno od istočnih letovališta, pa je idealno za one koji traže malo opuštanja. Sastoji se od tamnog peska i plitko kristalno čistih voda.

Plaža Merikia Leros: Plaža Merikia je namotana u zalivu Lakki, 6 km južno od glavnog grada Lerosa. To je mirna peščana plaža okružena stablima tamariska, s pogledom na široki prirodni zaliv. Kako su mu vode uvek plave i čiste, moguće je posmatrati ribu i sitno kamenje koje se širi na morskom dnu. Zbog blizine luke Lakki idealno je područje za kušanje tradicionalnih ribljih jela, u morskim kafanama. Merikiju veoma cene ljubitelji prirode i oni koji traže malo samoće i opuštajućih trenutaka. Blizu je Kokouki, jedne od najpoznatijih plaža Lerosa. Do Merikije nije teško doći, jer mnogi turisti obično dolaze pješice od plaža u blizini ili duž puta. Ovim putem kreću i neki redovni autobusi koji povezuju ostrvo njihovom učestalom rutom. Malo naselje još uvek čuva tradicionalni stil, ali istovremeno nudi iskrenu brigu i posvećenost turistima i odličan je izbor za vaš letnji odmor.

Ocenite aranžman
[Total: 3 Average: 5]

Proverite i ovo...

Nea Potidea – Grčki Majami !!!

nikola

AKVA parkovi u Grčkoj

admin

Vrnjačka Banja – Leto u Srcu SRBIJE – Kraljica BANJA

nikola