Image default
Putopisi

Pripreme za skijanje

Pre nego što krenete na zimovanje, pobrinite se da steknete zadovoljavajuću formu, kako ne bi došlo do preopterećenja kostiju i oštećenja mišića. Povrede ne samo da bi vam uništile odmor već mogu da budu i jako opasne.

Kalcijum

Vrlo je bitno da su vam kosti jake, posebno ako ste tek početnik u skijanju ili osvajanje planinskih vrhova. Ukoliko se ishranom ne unese dovoljna količina kalcijuma organizam će morati sam da je obezbedi, tako što će tu količinu crpeti iz kostiju. Ovo utiče na kvalitet kostiju, pa one postaju osetljivije, mekše, lakše i lomljive.

Najviše kalcijuma ima u sojinom mleku, sosu, orašastim plodovima, mesu, ribi, mlečnim proizvodima. Preporučljivo je da u ishrani koristite ulja od masline, palme, kokosa, kikirikija i pamuka, koja su bogata vrednim masnim kiselinama, pre svega omega masnim kiselinama, koje dosta utiču na resorpciju kalcijuma.

Cink

Pomaže u sprečavanju prehlade, gripa i drugih infekcija. Cink je koncentrisan u mišićima, kostima, koži, bubrezima, pankreasu, očima, a kod muškaraca u prostati. Neophodan je svakoj ćeliji u telu, ali mnogi od nas ishranom ne unose dovoljne količine ovog minerala. Naš organizam ne može da stvara niti da deponuje cink, tako da ga moramo neprestano unositi iz spoljnih izvora. Prirodni izvori cinka su: crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica (neglazirana), pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, ostrige, vino, seme bundeve, pivski kvasac.

VITAMIN C

Jedan od najvažnijih vitamina za jačanje imunog sistema je vitamin C koji učestvuje u mnogobrojnim procesima u ljudskom organizmu. Tako da njegov nedostatak može izazvati mnoge posledice. Vitamin C potpomaže stvaranje takozvanih ćelija ubica u imunom sistemu i kao hvatač slobodnih radikala štiti organizam od oksidacionih procesa. Izgradnja i stabilizacija vezivnog tkiva nije moguća bez vitamina, a stabilno vezivno tkivo opet kontroliše širenje uzročnika bolesti. Vitaminom C su posebno bogati južno voće, kupus, šipak, paprika, peršun, paradajz, jagode, spanać.

Zaštita od sunca

Iako je zima, sunčevi zraci na planini koji se reflektuju na snegu mogu da oštete vašu kožu, a opekotine od zubatog sunca mogu biti opasne kao i one sa letovanja. Zato je nephodno da se adekvatno zaštitite. Obavezno nabavite hidrantne kreme i balzame za usne sa visokim zaštitnim faktorom i sa prirodnim sastojcima. Posle aktivnosti u snegu obavezno očistite lice mlakom vodom i nanesite hranjivu kremu za intenzivnu negu koja će popraviti sva oštećenja naneta suncem, ledenim vetrom i snegom.

Ocenite aranžman
[Total: 3 Average: 5]

Proverite i ovo...

Antalija

admin

Bugarska Skijanje – destinacija Borovec

admin

Egipat je top destinacija za odmor

admin