Image default
Putopisi

Nea Potidea – Grčki Majami !!!

Nea Potidea – Grčki Majami!

Nea Potideja nalazi se na samo 70 km od Soluna, na poluostrvu Kasandra (Halkidiki). Kasandra je gledano samo parče zemlje, tj. ostrvo koje je stvorio kanal prokopan izmađu Toronejskog i Solunskog zaliva. O postojanju ovog kanala, prvi je put pisao drevni istoričar Strabon u I veku n.e. iako je nekoliko vekova stariji čak i od tog drevnog datuma.

Pomorci drevnih Korinćana u 7. veku p.n.e, tražeći mesto da osnuju koloniju, odabrali su baš lokaciju Nea Potideje. Atinjani su doselili svoj sopstveni narod u Potideju, pretvarajući ga iz korintske u atinsku koloniju, koju je 357. godine p.n.e. osvojio i razorio Filip II Makedonski. Rimljani su došli i razvili grad, koji je postao rimska kolonija 43. godine p.n.e. 540. god. n.e. su ga uništili Huni, ali gotovo jednako brzo ga je obnovio vizantijski car Justinijan, a 1430. otomanski Turci zauzeli su Potideju. 1821. godine, prve godine grčkog rata za nezavisnost, grčki borci našli su utočište u gradskom zamku iz vizantijskog doba i na kraju su pobijeni, u događaju koji je lokalno poznat kao “Holokaust Kasandre”. Mesto je 1922. poprimilo današnji oblik i dobilo naziv Nea Potideja. 1967. izgrađen je most koji je doprineo značajnom razvoju Kasandre kao turističke destinacije i mesta za odmor.

Plaža Nea PotideA

Kasandra, prvi prst na poluostrvu Halkidikiji, poznata je po kilometrima veličanstvenih plaža koje se pružaju duž obale. Plaže karakterišu dugačka prostranstva zlatnog peska, tirkizna boja, kristalno čista voda i borovi koji često dosežu sve do mora. Mnoge od njih su više puta nagrađivane plavim zastavama zbog svojih visokih standarda kvaliteta. Na Kasandri možete pronaći plaže za svaki ukus: neke prepune ljudi i muzike, barova i sportova na vodi, druge mirne, gotovo napuštene. Neke s dubokom vodom (najčešće na južnom delu poluostrva), gde ronioci mogu istražiti tajanstvene svetove morskih dubina, druge s plitkom vodom gde se deca mogu sigurno igrati.

Nea Potidea može biti odlična baza za obilazak Kasandre, Soluna i Sitonije. Centar Soluna je udaljen oko 65km, a akva park Waterland, Cosmos, Mega Outlet i Ikea oko 55km, Nikiti na Sitoniji je udaljen oko 43km, a samim tim i neke od najlepših plaža na Sitoniji (Kalogria (50km), Agios Ioannis (47km), Koviou (48km), Trani Ammouda (50km), Lagonisi (51km) i Lagomandra (56km). Za obilazak Kasandre, Nea Potidea je takođe na dobroj startnoj poziciji, jer su joj dostupna lepa mesta i na istočnoj i na zapadnoj obali. Sani, sa odličnom plažom, je udaljen svega 17km. Ovde možete posetiti čuveni hotelski kompleks Sani Resort koji je jedan od najvećih kompleksa u Grčkoj sa sopstvenoj marinom za jahte. Afytos je veoma interesantno mesto na Kasandri koje obavezno treba posetiti i udaljeno je svega 15-ak kilometara, a Kallithea sa svojom fenomenalnom plažom je na oko 17km od Nea Potidee.

Nea Potidea je pristojno mesto koje ima sve sadržaje neophodne za lep porodični odmor. Neobično je jer izlazi na obe strane poluostrva, a najveća prednost je dugačka i široka peščana plaža na kojoj nikada nema gužve. Saobraćaja ima vrlo malo, pa nema bojazni za decu i prelazak ulice do plaže.

Nea Potidea je dobar izbor ako želite da se pobegnete od buke, gužve i vreve, i da se dobro ispavate i odmorite na letovanju.

Za Izbor smestaja u Nea Potidei klikom na link http://foryou.rs/aranzmani/nea-potidea-letovanje-2020/

Slike preuzete sa oficijalnog sajta Halkidikitravel

Ocenite aranžman
[Total: 4 Average: 4.8]

Proverite i ovo...

Pripreme za skijanje

admin

Najlepša ostrva Grčke – Lefkada

admin

Alanja, Turska, Plaže, letovanje u Turskoj, Alanja

nikola