Image default
Putopisi

Vrnjačka Banja – Leto u Srcu SRBIJE – Kraljica BANJA

Šetajte, dišite duboko, odmarajte.

VRNJAČKA BANJA

 

Na brdima centralne Srbije nalazi se idilični banjski grad Vrnjačka Banja, skladno uravnotežen u svom prelepom prirodnom okruženju. Dođite da se utopite u vodama koje su poznate po svojim lekovitim svojstvima još od rimskih vremena, gde je princ Miloš u 19. veku izgradio banje da bi se suprotstavio najvećim banjama u Evropi, a prirodno ih je pratila aristokratska klasa gradeći svoje vile za odmor … u okolini Vrnjačke Banje takođe možete naći vekovne vinograde i tradiciju vinarstva koja se proteže kroz generacije, čudna sela u kojima se život čuva u njegovoj seoskoj državi, kao i manastiri Studenice i Zice iz 12. i 13. veka, zadužbine dugih – srpski kraljevi.

Danas je Vrnjačka Banja dobro razvijena turistička destinacija, popularna među domaćim i stranim gostima koji traže spa tretmane ili opuštajući odmor na selu. Mnogi hoteli i restorani zadovoljavaju potrebe banjskih gostiju, pružajući odličnu uslugu i smeštaj. Pozivamo vas da posetite Vrnjačku Banju, podmladite svoje telo lekovitim odmorom, udahnete svež vazduh i opustite se u prirodi.

Osnovana kao turistička banja 1868. godine, Vrnjačka Banja je odavno poznata kao jedna od najpopularnijih banja u evropskom stilu, uporedo sa lekovitim izvorima mineralne vode, čistim vazduhom i prirodnim lepotama. Njegova zapanjujuća lokacija pruža jedinstvenu mikroklimu, što je dovelo do razvoja bujnih pejzažnih terena koji pružaju oazu mira i lepote za goste koji mogu uživati i opustiti se.

Vrnjačka Banja je smeštena na 200 km južno od Beograda u centralnoj Srbiji, koja je smeštena među podnožjem planine Goč na jugu, istoku i zapadu, a grendi Gledićke na severu. Pored Goča (1,147m) i Kopaonika (2,017m), tu su i planine Željin (1,785m), Jastrebac (1,492m) i Stolovi (1,375m). Planinsko područje Vrnjačke Banje isprepleteno je sa zelenim livadama i planinskim potocima koji vode u reku Zapadnu Moravu. Reke Ibar na zapadu i Rasina na istoku okružuju idilično okruženje banje.

Blagotvorni efekti izvora banja Vrnjačka Banja poznati su od početka hrišćanstva, a na ovom mestu se još uvek može naći rimski bunar iz drugog veka. Toplica je nadograđena 1835. godine po nalogu kneza Miloša, koji je želeo da banja rivalski poznata češka banja u Karlovim Varima. 1860. banja je doživela dalji razvoj otvaranjem prvog bazena i apartmana.

Vrnjačka Banja i obližnji gradovi Aleksandrovac i Trstenik nisu samo bogata prirodom, već i kulturom. Regija se nalazi na istorijskim granicama carstava i strateški važnim komunikacijskim linijama koje su ostavile mnoge trajne uticaje kao što su istorijski spomenici i vekovni manastiri.

Manastir Žiča je zaostavština srpskog kralja Stefana Nemanjića, prvostepenog kruga, a izgrađen je između 1208. i 1230. godine. Žiča je 1219. postala prvo sedište Srpske nadbiskupije. Crkva, posvećena Uskrsnuću Gospodnjem, uređena je u stilu Raške škole i ima vizantijske arhitektonske atribute.

UNESCO-ov zaštićeni manastir iz 12. veka Studenica je krunski dragulj srednjovekovne Srbije. Stefan Nemanja pokrenuo je izgradnju 1196. godine, a pod starateljstvom svog trećeg sina Save, manastir je postao političko, kulturno i duhovno središte drevne nacije. Jednom od kompleksa od 15 zgrada, preostale su samo tri, sa dobro očuvanim freskama iz 1209. Dokazi o duhovnom i monaškom životu tog doba mogu se naći u pravilniku poznatom kao Tipik, koji je Sava napisala kao račun života svetog Simona.

Dvorac Belimarković bio je letnji dom 19. veka uticajnog generala Jovana Belimarkovića, postavljenog mladog kralja Aleksandra Obrenovića pre polaska. Dvorac, po uzoru na severno italijanski i poljski dvorac današnjeg vremena, najstarija je i najprepoznatljivija građevina Vrnjačke banje. Porodica Belimarković živela je u dvorcu sve do 1968. godine, kada ga je država kupila i stavila pod svoju zaštitu. Trenutno se nalazi muzej sa zbirkama arheoloških, etnografskih, istorijskih, umetničkih i prirodnih predmeta. Galerije muzeja sa originalnim predmetima koje je porodica Belimarković ostavila nudi odličnu priliku za prikaz pozlaćenog i zajedničkog srpskog života s kraja 19. i početka 20. veka, dok umetnička zbirka sadrži grafiku, slike i skulpture. iz druge polovine KSKS veka. Pored muzeja, dvorac Belimarković domaćin je koncerata komorne muzike, pozorišnih prezentacija, predavanja, letnjih škola i simpozijuma.

Prirodno okruženje Vrnjačke Banje obuhvaća šumovite planinske padine, livade i pašnjake bogate divljim cvećem i travama, kao i mnoge vrste divljih životinja i ptica. Mnogobrojni parkovi i staze na Vrnjačkoj Banji idealno su okruženje za šetnju, planinarenje ili jednostavno opuštanje na otvorenom.

Goč mali planinski raj je planina bogata raznolikom florom stvorenom kombinacijom idealne klime i plodne zemlje. Padine su prekrivene gustim bukovim i zimzelenim šumama, vinogradima, voćnjacima šljive i malinama. Aktivnosti na otvorenom uključuju planinarenje, šetnju, ribolov, sakupljanje šumskog voća i mnogih vrsta bilja, izlet ili izlete na štandove uz lokalne delicije. Dok boravite u Vrnjačkoj Banji preoporučujemo dnevni izlet na planinu GOČ

REZERVACIJA SMEŠTAJA U VRNJAČKOJ BANJI

0665560001

info@foryou.rs

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 5]

Proverite i ovo...

DOČEK NOVE GODINE

admin

Upoznajte Šarm El Šeik, 11 stvari koji treba videti dok ste na odmoru u Šarm El Šeiku

nikola

Skijanje je dobro za zdravlje

admin