Image default
Putopisi

Antalija

Antalija se nalazi na jugu Turske. Osnovana je još u II veku pre nove ere i kao značajan grad u Rimskom carstvu, kasnije Vizantiji, a od XIII veka je u sastavu Turske. Danas je Antalija u samom svetskom vrhu po broju turista. Turisti iz Srbije u Antaliju dolaze najčešće čarter letovima na međunarodni aerodrom koji se nalazi svega 10 km od grada.

Antalija je dvo-milionski grad, ali sve turističke atrakcije smeštene su u starom gradskom jezgru koje možete obići pešice. Treba još reći da u samom gradu ima malo hotela namenjenih letovanju, pošto najbolje plaže počinju od nekih 10km od grada u oblasti Lara-Kundu, i nastavljaju se dalje na oblast Belek (30km od grada). Na Antalijski aerodrom sleću i avioni sa turistima koji letuju u Alanji (120km), Kemeru (50km) i Sideu (70km).

Istorijski centar sa trgom Kale Kapisi, bazar (iz XV veka), Hadrijanovu kapiju (II vek), Rimsku luku (II vek), Hidirlik kulu, Džamija Yivli (XVIII vek), arheološki muzej, Balık Pazarı Hamamı (700 godina staro tursko kupatilo)… Antalija je naravno letnja destinacija, ali kako se nalazi na krajnjem jugu Turske ovde možete letovati i uživati već od polovine maja, pa sve do prve polovine oktobra.

U Antaliji ne treba uzeti ništa manje od All inclusive aranžmana u nekom luksuznom hotelskom kompleksu. I dobićete sve što možete poželeti od ukusa Turske. Za manje poznavaoce kulinarstva, turska kuhinja spada u 4 najbolje i najraznovrsnije kuhinje na svetu. Mnoga jela koja mi smatramo za domaća su naravno autentična turska: jagnjetina na žaru, ćufte, musaka, punjeno povrće (na primer sarma ili punjene paprike), razne pite, burek…

Kada je reč o piću u Turskoj, nameće se odmah pojam turska kafa. Međutim svako ko je bio na letovanju u Turskoj uočio je da oni mnogo više piju čaj i to vrlo jak u malim staklenim čašama. Ukoliko uspete i da pronađete lokal koji sprema kafe (mi smo imali takav u sklopu hotela) iznenadićete se koliko imaju varijacija na temu kafe (sa medom, đumbirom, pistaćima …).

Ukoliko želite mnogo za malo para, odlične hotele sa obiljem zabave, brdo predobre hrane celog dana, lepu peščanu plažu, odličnu uslugu, grad u kome ima šta da se vidi, mogućnost za odličan šoping i veliki broj fantastičnih izleta, teško da se može naći nešto bolje od Antalije.

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 5]

Proverite i ovo...

Kolima do Albanija

nikola

Bansko najtraženije Skijalište

nikola

Kada je najbolje vreme da posetite Tursku?

admin