Image default
Putopisi

Bansko – Najveći ski centar u Bugarskoj

Bansko, najveći ski centar u Bugarskoj, zvanično je proglašen za drugi najjeftiniji ski centar na svetu, ako je verovati istraživanju koje je sproveo britanski Post Office. Na prvom mestu našao se ski centar Poiana Brasov u Rumuniji, gde su cene hrane, pića, ski opreme i ski pass-a u proseku bile svega 6% niže nego u Banskom. Ova vest je objavljena samo nekoliko dana nakon što je Bansko dobilo titulu WINTER CAPITAL OF THE BALKANS, koja je svečano uručena na ovogodišnjem međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.

Mali grad Bansko, koji se graniči sa nacionalnim parkom Pirin, predstavlja pravi kontrast izmedju starogradskih ulica i crkava sa jedne strane, i stotina miliona evra investiranih u hotele, ski staze i gondolu, sa druge strane. Na svakom koraku vidljive su veoma prijatne mehane i restorani, kao i prodavnice suvenira i ski opreme. Prema statističkim podacima, Bansko je prošle godine ugostilo više od 800.000 posetilaca, uglavnom Britanskih, Grčkih, Ruskih, Srpskih i Španskih turista.

Višegodišnji razvoj ski ponude i milionska ulaganja učinili su da ovo skijalište sada ima u ponudi blizu 70 kilometara uređenih i preglednih staza, a njegovu prednost svakako čini raspored staza koje za sve vrste skijaša – od početnika do profesionalaca – dostižu najviši vrh Todorku, na 2.600 metara. To znači da svako, ali baš svako od skijaša može da se pohvali da je došao do najviše tačke ovog skijališta gde je smešten i zabavni park. Skijaške staze raspoređene su u dva pravca, Čalin Valog (1.100-1.600m) i Šiligarnika (1.700-2.500m).

Najpoznatija ski-staza je Tomba, duga preko dva i po kilometra, crne kategorije, sa visinskom razlikom od skoro 1.000 metara. Najprijatnija za laku vožnju je takozvana plava, Šiligarnik staza duga dva kilometra, sa visinskom razlikom od 500 metara, kao i crvena staza za napredne skijaše Balkaniada, duga 1,7 kilometara sa visinskom razlikom od 640 metara. Od plavih staza dobre su još i Plato jug i Stara pista, a od crvenih Todorka i Čalin Valog istok. Postoje i staze za langlauf – nordijsko skijanje, dužine četiri i dva kilometra, a nalaze se kod Banderiška poljane. I za kraj, simpatično rešenje je šest kilometara duga staza Bansko, koja kroz predivnu šumu vodi do samog mesta i početne stanice gondole.

Ocenite aranžman
[Total: 4 Average: 4]

Proverite i ovo...

Letovanje Egipat – Hurgada

admin

Upoznajte Šarm El Šeik, 11 stvari koji treba videti dok ste na odmoru u Šarm El Šeiku

nikola

Asuan – Raskošna Lepota Egipta – Krstarenje Nilom

nikola