Image default
Putopisi

Italija kroz Parfeme

Sigurno ste bar jednom bili ponosni vlasnici nekog italijanskog parfema, jer, skoro da nema čuvenih mirisa bez italijansih brendova, kao što nema osobe koja ne voli dašak Italije na svom vratu…

Možda niste znale da je prvi ozbiljan proboj u proizvodnji parfema upravo nastao u srednjevekovnoj Italiji, kada je Gian Paolo Feminis otkrio kako da napravi čuveni Akva mirabilis, supstancu koju čini 95 odsto alkohola prožetog dodatkom jakih aroma. I tako, tečni parfem je rođen…

Nakon ovog pronalaska, Italija, posebno Venecija, je postala centar sveta trgovine parfemima za narednih nekoliko stotina godina. Istorija nam je pokazala da su tokom vekova, parfimeri bili glasnici kulturnih vrednosti. Njihov sastav i izgled otvoreno pokazuje uticaj geo – politike, tehnološke inovacije i promene društvenih ukusa.

Sinonim za italijanski parfem oduvek je bio Akva di Parma, koji je smatran “Italijom u bočici”, dajući jedinstvene mirise, eleganciju, izuzetnu ambalažu koja ima jedinstven pečat, gdegod da se nalazite.
Bogata istorija ovog parfema seže do 1916. Parmi – grad poznat po svojim ljubičicama i ukorenjenom kulturom i tradicijom. U to vreme, većina mirisa dolazila je iz Nemačke – jaki, intenzivni, kompleksni. Ideja stvaranja originalnog Colonia od Akva di Parma bila je da ponudi nešto suptilno, potpuno osvežavajuće. Prefinjena i elegantna, sofisticirana, postala je instant – i sada bezvremenski klasik.

Danas je duh Italije prenet u milionske bočice različitih, čuvenih brendova. Postoje mnoge kompanije i modne kuće koje proizvode luksuzne i kvalitetne parfeme. U nastavku pogledajte listu 10 najpopularnijih italijanskih brendova parfema:

1. Armani: Ova modna kuća koju je osnovao Giorgio Armani 1975, u gradu mode , lepote i stila  MILANO . Armani proizvodi, distribuira, dizajnira i prodaje odeću, kožnu galanteriju, satove, cipele, nakit, kozmetiku, naočare i parfeme. Ova firma proizvodi parfeme specijalizovane pod etiketom Giorgio Armani. Neki od najčuvenijih parfema su: kolekcije Acqua Di Gio, Emporio, Armani Code, Mania, Diamonds, Si...

2.    Prada: Osnovao ju je 1913. u gradiću BERGAMO treći grad u pokrajini LOMBARDIJA . Mario Prada  specijalizovana je za luksuznu robu za muškarce i žene. To je jedan od najvećih modnih brendova Italije. Njeni popularni parfemi su Prada Infusion de Fleur D’ Oranger, Infusion D’ Iris Tendre Prada, Amber Pour Homme Prada L’Eau Ambree i Prada Infusion de vetiver. 

3.  Gucci: Ovaj brend je formalno poznat kao The House of Gucci i deo je Gucci Group. Gucci je osnovan 1921. godine od strane Guccio Gucci u gradu ljubavi i raskoša FIRENCI glavnom gradu pokrajina TOSKANA . To je najveći prodajni italijanski brend. Ova kompanija direktno radi sa više od 280 prodavnica širom sveta. Popularni parfemi su: Envy Me, Guilty, Bamboo, Made to measure… 

4. Versace: Ova kompanija je osnovana 1978. godine od strane Gianni Versace. osnovan je u prelepoj REGGIO CALABRIA ova oblast ih je inspirisala tokom dečijih igra i priča o Grčkoj Mitologiji da izaberu MEDUZU za glavni logo. Versace je jedna od vodećih međunarodnih modnih kuća u svetu. Ona proizvodi, dizajnira i prodaje luksuzni pribor, odeću, šminku i parfeme. Plasira svoje proizvode pod različitim brendovima Versace grupe. Najpoznatiji parfemi su Versace L Homme, Versace Dreamer, Versace Eros, Versacwe Dylan Blue, Versace Red i Blue Jeans, Versense .….

5. Dolce&Gabbana: Opšte je poznato da je D&G  modna kuća osnovana 1985 godine u pokrajini LOMBARDIJA gradicu Legnano. od strane dva italijanska dizajnera Stefano Gabbana i Domenico Dolce. Ona proizvodi i dizajnira odeću, obuću, tašne, naočare, satove i parfeme. Najpoznatiji parfemi si Dolce&Gabbana Ligh Blue, Dolce Gabbana the ONE, L Imperatrice, Dolce…. 

6. Roberto Cavalli: Roberto Cavalli je poznati italijanski modni dizajner rođen u Firenci a skolovan u Francuskoj gde i debiruje kao dizajner. On dizajnira i prodaje odeću, naočare, satove, parfeme… pod imenom Roberto Cavalli. To je jedan od veoma popularnih brendova Italije. Najpopularniju parfemi : Just Cavalli, Cavalli Serpentine, Cavalli Florence, Oro,....

7. Bvlgari: Brend luksuzne robe i zlatara. Osnovan je 1884. godine u Rimu. U početku je postao popularna zlatara, ali kasnije počinje da proizvodi tašne, satove, parfeme, pribor od kože…neki odpoznatih parfema su :Bvlgari le Gemme, Bvlgari Men, Bvlgari Omnia,Blvgari Aqua….

8. Fendi: Osnovana je kao prodavnica kože 1925. godine u Rimu. Ova modna kuća je najpoznatija po “baget” tašnama. Pokrenula je svoj prvi parfem 1985. Neki od poznatijih su Fan di Fendi ,Fendi Fendi , Fendi Furiosa, Fendi Men , Aquarossa Fendi ….

9. Nina Ricci: Ova modna kuća je osnovana 1932 godine u Torinu  od strane dame pod imenom Maria Nina Ricci i njenog sina Roberta. Od 1998. godine, ona je u vlasništvu španske modne grupe Puig. Ovaj brend je najpoznatiji po parfemu L’Air du Temps koji je pokrenut u 1949. i dan dan danas se koristi refolmurisan po sadasnjim standardima

10. Salvatore Ferragamo: To je kompanija luksuzne robe koja je specijalizovana za obuću, odeću, kožu i parfeme. Takođe, proizvodi satove i naočare. Osnovao ju je 1928. godine Salvatore Ferragamo u gradicu BONITO u pokrjini AVELLINO-CAMPANIA On je uglavnom dizajner cipela,Ali je brend uspeo da se izdvoji po parfemima i dan danas, a najpoznatiji parfemi su F by Ferregamo ,Amo by Ferregamo, Salvatore Ferregamo Signorina, La Commedia….

 

Ocenite aranžman
[Total: 6 Average: 4.7]

Proverite i ovo...

Bansko najtraženije Skijalište

nikola

Letovanje u Albaniji, TOP albanske plaže

admin

Letovanje u Bugarskoj – Sunčev Breg i Nesebar

admin