Image default
Putopisi

Krit – Ostrvo Zdravlje i izvrsne antičke kuhinje

Krit – Ostrvo Zdravlja!

Krit je najveće i najsunčanije ostrvo u celoj Grčkoj. Na tlu Krita razvila se i prva evropska civilizacija – minojska još u periodu 2600 – 1100 p.n.e. Minojska civilizacija se razvijala do 1450 p.n.e. nakon čega su ostrvo potresali zemljotresi, vulkanska erupcija ostrva Santorini, invazija drugih naroda. U toku Rimske vladavine koja je trajala do 330 n.e. hrišćanstvo postaje glavna religija, a apostol Pavle osniva prvu crkvu. Iako pod vlašću Rimljana, na ostrvu je zadržan grčki jezik i običaji, a latinski se koristio samo u administrativne svrhe. Tokom vekova Krit su osvajali mnogi narodi a jedan od najznačajnijih pečata na sadašnji izgled gradova ostavili su Venecijanci koji su na ostrvu bili oko 400 godina. Pod turskom okupacijom ostrvo je bilo sve do 1898.godine. Nakon pripajanja Grčkoj, posle balkanskih ratova, Krit deli sudbinu Grčke države u toku I i II svetskog rata.

Prestonica Krita, Iraklion, je luka sa dugačkom i interesantnom istorijom. Kroz tu dugogodišnju istoriju, Iraklionom su vladali Vizantijci, Mavari, Venecijanci i Osmanlije.

Iraklion je najveći grad na Kritu. Iako se kroz 3000 godina istorije razvio u moderan grad, Irakleio još uvek nudi mnogo kulturnih i istorijskih atrakcija da zadovolji zahtevnog posetioca.

Arheološki muzej prikazuje blago rane civilizacije koja datira pre više hiljada godina od minojskog do rimskog doba. Ovde se mogu videti jedinstveni artefakti, poput diska Phaistos, 2000 godina starog glinastog diska sa simbolima koji tek treba da budu dešifrovani.

U venecijanskoj luci grada možete posetiti tvrđavu Koules i venecijanska brodogradilišta. Ova tvrđava je sagrađena početkom 1500-ih, a sa njene terase možete uživati u pogledu na grad.

Ako želite da posetite najprometniji deo grada, uputite se na Trg lavova, takođe poznat kao Trg Eleftheriou Venizelou. Prekrasna fontana ukrašena glavama lavova i prizorima iz grčke mitologije stoji u središtu trga. Noću se trg pretvara u živo mesto za susrete mladih koji se sastaju sa prijateljima uz piće i zalogaj grčke brze hrane u različitim restoranima u okolini.

Nekoliko metara od Trga lavova nalazi se najfinija i najelegantnija venecijanska zgrada na Kritu, venecijanska lođa. Građen oko 1626. godine, Francesco Morosini, isti čovek koji je gradio Lavovu fontanu, služio je kao mesto na kome su političke i ekonomske odluke donosili lokalni plemići i gospodari.

Za ekskluzivno  iskustvo u kupovini suvenira  možete prošetati ulicom Daedalou gde možete pronaći dizajnersku odeću kao i male prodavnice koje prodaju različite vrste domaće robe. Konačno, novi akvarijum CretAkuarium pruža sate zabave sa svojim impresivnim rezervoarima morskih stvorenja, posebno za porodice sa decom.

Palata Knosos
U blizini Irakliona nalazi se i čuveni Knosos koji je kolevka Minojske civilizacije. Polumitski Knosos je grad iz bronzanog doba i palata koju je sagradila Minojska civilizacija. Ovo mesto je naseljeno oko 9.000 godina i dostiglo je svoj zenit oko 2.000 godina p.n.e., kada je palata i sagrađena. Knosos nam je dobro poznat kroz mnoge mitološke ličnosti iz tog grada – svako je čuo za kralja Minosa, Minotaura, Dedala i Ikara. Palata se nalazi na brdu Kefala i odatle se pruža fenomenalan pogled na okolne šume, maslinjake i vinograde.

 

Crkva Agiosa Tita jedna je od glavnih atrakcija Herakliona. Nalazi se u ulici 25. avgusta, šarmantnoj pešačkoj ulici koja počinje u luci Heraklion i završava na Lavovom trgu. Prvobitna crkva Agija Tita sagrađena je na istom mestu 961. godine, dok sadašnja zgrada datira iz 15. veka. Oko crkve je prelep trg sa malim kafićima, barovima i restoranom

Katedrala Agios Minas sagrađena je između 1862.-1895. Pored manje crkve posvećene istom svetitelju. U ovoj crkvi građani su tražili utočište od nemačkih vazdušnih napada tokom Drugog svetskog rata. Prema lokalnoj tradiciji, bombe su padale svuda po gradu, ali nijedna od njih nije pogodila crkvu. U dvorištu možete videti kopije tih bombi. Kao građevina, to je impozantna crkva, čija arhitektura će vas definitivno impresionirati. Agios Minas jedna je od tipičnih grčkih crkava sa svojim ikonama, živopisnim freskama i gotovo vizantijskom strukturom. Iako je impresivno kada se spolja vidi sa kupolom i kulama, još je više iznutra, ceo plafon prekriven živopisnim freskama. Iako se relativno moderna crkva, sagrađena u 19. veku, svakako je vredna posete.

 

Centralna pijaca Herakliona smeštena je u centru grada u ulici 1866, a 1866. godina je bila Kretska revolucija protiv Osmanskog carstva. To je slikovita pijaca sa raznim suvenirnicama, trgovinama prehrambenim proizvodima, mesnicama, ribarnicom, sirarom, parfumerijama, prodavnicama obuće i odeće, kafićima, restoranima i kafanama. Mirisi začina, sveže skuvane kafe i začinskog bilja i boje voća i povrća doprinose jedinstvenosti tržišta. Čak i ako nešto ne planirate kupiti, možete sedeti u kafiću i uživati u ovoj gozbi ukusa i boja uz šalicu grčke kafe

Antička ishrana sa modernom porukom
Krićani spadaju u najzdravije i dugovečne ljude. Razlog? Krićani su oduvek jeli ono što im je njihova zemlja i priroda darivala: dosta voća, povrća, mahunarke. Na ostrvu se oduvek u izobilju proizvodilo maslinovog ulja. Tako da Krićani jedu samo ovu vrstu ulja i to više od svih drugih stanovnika Mediterana. Njihov savet – zdrava ishrana, obedovanje u društvu i vežbanje vodi ka sigurnom zdravom životu, dobrom imunitetu i dugovečnosti

NAŠA TOPLA PREPORUKA JE KRIT ZA OVO LETO

Na stranici sajta http://foryou.rs/aranzmani/krit-leto-2022/  možete pogledati  po najpovoljnijim cenama  paket aranžmane za KRIT LETO 2022

Za sve informacije možete nam se obraiti pute email info@foryou.rs  ili  tel: 0665560001

Ocenite aranžman
[Total: 8 Average: 4.5]

Proverite i ovo...

Pripreme za skijanje

admin

Ohrid – drevni grad

admin

Nikiti letovanje Sitonija

admin