Image default
Putopisi

Kuba i njene čarolije

Kada kažemo Kuba svi znamo da je to nešto posebno i autentično.

Ona nudi na jedinstven način– putovanje u prošlost.

Brižno sačuvana od uticaja modernog društva i promena koje je doneo,

Kuba vas vodi u svet gde je vreme stalo….

Najljepše ostrvo na Karibima, ostrvo muzike, plesa, tropske klime, ruma, cigara, 9 UNESCO zaštićenih područja, predivnih plaža sa kristalno čistim morem – ostrvo gdje ćete uživati i doživjeti trenutke za pamćenje. Sve je to KUBA! A i još više od toga kada budete u prilici i da je posjetite. Do tada, otkrivamo vam više o samoj državi, narodu, načinu življena i kulturi ovog fascinantnog ostrva…

Predivne plaže i pejzaži

Ukoliko želite da provedete odmor u regijama sa izuzetno toplom klimom Kuba je pravi izbor za vas. Kuba ima tropsku klimu, izuzev nekoliko hladnih dana u Januaru, Februaru i Martu. Temperatura na Kubi je uglavnom visoka sa dosta sunčanih dana tokom godine. Ponekad visok nivo vlažnosti vazduha može učiniti da vam dani izgledaju topliji nego što stvarno jesu, ali to ćete jedva primjetiti pored bazena i plaža koje čekaju na vas.

Iz vazduha, Kuba podjseća na oblik krokodila, pa se često na španskom tako i naziva: “el crocodilo”. Karipske plaže su poznate po kristalno čistom moru i sitnom pijesku. Cayo Coco i Varadero su neke od najposjećenijih plaža na Kubi i Varadero je najpoznatiji turistički grad za odmor na Kubi. Najduža plaža koja je ujedno i ponos ovog ostrva je upravo Varadero beach, duga 21 km koja je sačinjena od sitnog bijelog pijeska. Zbog tropskog jakog prirodnog osvjetljenja, bujne vegetacije i toplote vode, imaćete utisak istinski egzotične destinacije. Sama plaža je okarakterisana kao jedna od najljepših na svijetu, a ubjedljivo je najljepša plaža na Kubi.

Ukoliko ste ljubitelj ronjenja ovdje vam je na raspolaganju više od 30 ronilačkih centara koji u svojoj ponudi imaju dnevna i noćna ronjenja na dubini od 40 metara. Sjeveroistočno od ostrva nalazi se jedna od najpopularnijih oblasti za ronjenje Cayo Piedra Underwater Park gdje tokom putovanja možete vidjeti neke od najljepših morskih vrsta. Pored plaža postoji dosta prirodnih mjesta koja su odlučna za kampovanje, posebno u blizini planinskih područja. Biljni svijet je jako raznovrstan sa preko 7.000 različitih vrsta biljaka od kojih su gotovo polovina endemske vrste. Interesantno je da ne postoje biljne i životinjske vrste koje su otrovne za čovjeka.

Posetite Kubu dok je još netaknuta

Mnogi kažu da je Kuba istinski raj na zemlji koji bi trebalo posjetiti prije nego što nastupe trajne promjene uzrokovane obnavljanjem njenih odnosa sa SAD. Vjeruje se da će rezultat ovih dešavanja biti dovođenje stranih investitora koji će promijeniti izgled ostrva. Već sada je primjetan povećan broj turista u odnosu na prethodne godine, a kada je u pitanju biljni i životinjski svijet na Kubi je jako popularno ronjenje jer posjeduje jedne od najljepših koralnih grebena. Uz sve veću tražnju za ovim sportom, postoji bojazan da bi i ovaj dio ponude Kube mogao biti ugrožen.

Na Kubi je veliki broj raznih vrsta proizvoda koji su preživljeli proteklih decenija od 1950-ih do 1990-ih, sa povremenom nabavkom smart telefona i kompjuterske opreme. Pronaći ćete sve vrste relikvija popravljanih iznova i iznova kako bi trajali što duže, od odjeće do elektronike, od vozila do zgrada i moći ćete da vidite kako izgleda zemlja bez svjetske potrošačke kulture. Šoping je na Kubi misaona imenica, dakle nema tržnih centara i vidjećete ljude na ulicama koji prodaju par proizvoda – ono što imaju ili šta mogu da nabave.

Na Kubi su poslednji ostaci realnog socijalizma u svijetu. Još uvjek je moguće vidjeti javne skupove koji se održavaju na istorijskim godišnjicama. Postoje parkovi, statue i ustanove nazvane po ideološkim herojima kao što su Karl Marks, Vladimir Lenjin, i na velikim bilbodrdima šire političke poruke svuda dok se bilbordi za reklamu potrošačkih proizvoda ne mogu nigdje vidjeti.

Smeštaj na Kubi

Vjerujemo da ako ste istraživali malo o Kubi, da ste kod izbora smještaja vidjeli veliki broj opcija privatnog smještaja, odnosno „kasa partikular“. Većina turista bira ovaj način smještaja, kako zbog cijena tako i zbog mogućnosti upoznavanja autentičkog kubanskog života. Ako vam je privatnost na odmoru najbitnija i nemate želju upozvanjanja sa lokalnim stanovništvom hotel je naravno boljuiizbor, ali su hoteli na Kubi dosta skuplji, a komforom ne nude veliku razliku u smještaju, osim naravno najskupljih hotela sa 5* gdje razlika u komforu postaje očigledna.

Kada je u pitanju smještaj u kasa partikular, u pitanju je smještaj u dijelu kuće u kojoj žive porodice koje vam i  izdaju taj dio kuće. Kuće sadrže jednostavan namještaj, najčešće iz perioda kada su i izgrađene, prostorije su prostrane, sa jednostavno uređenim kupatilom i trpezarijom.

Interesantno je da oko 90% kubanaca živi u domovima u svojem vlasništvu, a većina onih koji iznajmljuju smještaj ne plaća rentu za stanovanje na Kubi.

Kubanska ekonomija

Na Kubi postoji dualni monetarni sistem koji je uveden 1994. godine – Kubanski pezos ili moneta nacional (CUP) i konvertabilni pezos (CUC). Na putovanju će Vam biti potreban CUC i to je valuta koju kao stranac dobijate u mjenačnicama. Nije preporučljvo mijenjanje u CUP jer tada imate malo mjesta na kojima možete koristiti tu valutu. Mjenačnice su državne i kurs je stalan i u svakoj mjenačnici isti, a budite spremni unaprijed na veće gužve koje nekad mogu potrajati i pola sata. Za mijenjanje valuta potreban je pasoš. Preporuka je nošenje gotovine jer bankomati nisu rasprostranjeni kao ni mogućnost plaćanja karticama.  Kada je u pitanju odnos valuta 1 CUC = 1,1 EUR što je lako za orijentaciju u smislu potrošnje na Kubi.

Kuba je živi muzej automobila

Teško ćete naći drugu zemlju sa toliko starih američkih automobila u upotrebi koji gospodare ulicama Havane i ostalih gradova kao da je 1959. godina. Ukoliko želite možete i iznajmiti oldtajmer na sat vremena ili cijeli dan. Napravite neku fotografiju, provozajte se raznim modelima oldtajmera, popričajte sa vozačima i saznajte trikove koje su smislili tokom godina kako bi održavali auta bez pristupa originalnim rezervnih djelovima. Embargo na vozila je bio na snazi od 1950-tih godina i konačno je ukinut 2011. godine. Tako se sada na ulicama Kube može sresti veliki broj novijih automobile, pa i zbog ovog razloga Kuba pomalo gubi autentičnost.

Kubanska hrana

Većina restorana na Kubi je u vlasništvu države, ali postoje i mesta čiji su vlasnici Kubanci – paladares. Ovakvi restorani su poznati kao najbolji u zemlji jer je vlasnicima restorana mnogo više stalo da im mušterije budu zadovoljne u odnosu na državne. Naravno, kada jedete u ovakvim restoranima, podržavate i lokalno stanovništvo što je dodatni razlog za posjetu. Cijene u restoranima su poput evropskih. Interesantno je da se hrana ne služi kao predjelo, glavno jelo i desert, već sve odjednom. Konzumacija hrane se preporučuje isključivo u restoranima, dok voće i povrće možete jesti i sa pijace. Kada je u pitanju konzumacija vode, obavezna je flaširana.

Kubanska kuhinja je bazirana prije svega na ribljim specijalitetima i morskim plodovima, što je naravno tipično za ostrvske zemlje. Naravno, zastupljene su i sve vrste mesa, ali najviše piletima. Glavni prilog kubanskim jelima je pirinač i crni pasulj, a nacionalno jelo je Ropa Vieja – govedina sa povrćem. Izražena je tradicija prenošenja porodičnih recepata sa koljena na koljeno, nekada i samo u usmenoj formi. Na Kubi je velika ponuda voća i povrća kojih ima u raznim vrstama, a za tropsku zemlju karakteristični su i proizvodi koji ne rastu kod nas kao što su ananas, gvajaba, malanga, juka…

Izvan hotela sa pet zvjezdica i vrlo skupih barova pivo na Kubi je veoma jeftino. Lokalne marke piva kao što su Bucanero i Kristal mogu se kupiti za manje od dva dolara na većini mjesta. Kokteli takođe nisu skupi i naravno ne propustite priliku da probate tradicionalne kubanske koktele kao što su: Cuba libre, Mojito, Cubanito, El Presidente… Kubanci su izuzetno ponosni na proizvodnju ruma i pronaćićete razna pića koja su spremljena sa različitim vrstama ruma – Havana Club, najvećeg brenda ove zemlje. Vjerovatno će vam biti interesantno, da je Kuba jedna od dvije zemlje svijeta u kojima se ne prodaje Coca Cola (druga je Sjeverna Koreja).

Međutim, kada su u pitanju prodavnice, preporučuje se da prije putovanja na Kubu kupite sve što vam treba od kozmetike, kao na primjer i maramice, žvake… Tamo prosto nećete naći ove stvari ili ako imate sreće da ih nađete, platićete ih papreno. Što se tiče Kubanaca, oni se snalaze. U svakoj ulici ima bar 10-ak otvorenih prozora i vrata ispred kojih lokalci prodaju po jedan, dva proizvoda. Ukoliko posle Kube ne nastavljate dalje, toplo preporučujemo da u kasi partikular ostavite sve što vam od kozmetike ne treba. Lokalci će biti zahvalni i ako im ostavite odeću od koje možete da se rastanete.

Kubanska cigara

Cigari su jedan od simbola po kojima je Kuba poznata cijelom svijetu. U Havani se nalaze dvije najveće fabrike kubanskih cigara. Real Fabrica del Tabacos Partagas je glavna fabrika za proizvodnju cigara u zemlji i upravo prilikom boravka u Havani možete vidjeti kako se prave poznate kubanske cigare. Veliki broj ljudi ne zna da su kubanske cigare dobile imena po djelima Aleksandra Dime i Vilijema Šekspira. Razlog tome je tradicija čitanja knjiga u fabrikama cigara, koja seže od 1860-tih godina. Od tada pa do danas, stvoreno je mnogo brendova kubanskih cigara, a kao najpoznatiji se izdvajaju Kohibe (Cohiba), Montekristo (Montecristo), Romeo i Julija (Romeo y Julieta), Partagas, Diplomatikos (Diplomaticos).

Zemlja muzike, karnevala i provoda

Život Kubanaca ispunjen je muzikom i ritmovima nastalima miješanjem afričke, španske i latinoameričke muzike, a ples je na kubanskim ulicama svakodnevica. Mambo, konga, zumba, ča ča ča, habanera, rumba, salsa… samo su neki od plesova koji taj narod čine prepoznatljivim. Cesaria Evora i Buena Vista Social Club ostavili su dubok trag u muzičkom životu Kube.

Kada su u pitanju muzička i kulturna dešavanja, vjerovatno najbolji period za posjetu Kube iz ovog razloga je u Julu, kada možete iskusiti veseli i neobuzdani duh po kojem je Kuba poznata u svijetu. Mnogi gradovi na Kubi imaju svoj karneval i svi smatraju da je njihov najbolji, ali Havana i Santiago de Cuba su glavna karnevalska mjesta. Svakako, pozitivna konkurencija doprinosi da svake godine karnevali budu sve veći, šareniji i veseliji. Duh karnevala na Kubi je veoma jak i sa tradicijom starom više od 400 godina, poput festivala vatre (Fiesta de Mamarchos) koji se sada održava u čast revolucije u Santijago de Cuba. Dobro uvježbane grupe plesača „Comparsasa“ izvode svoj nastup i plesove godišnjih doba. Najbolji muzički sastavi tih dana priređuju besplatne koncerte na otvorenom.

Zabava ne bi bila potpuna da se ne nastavi i tokom večeri kada vrijedi istražiti kubansku scenu noćnog provoda. U ponudi je veliki broj pozorišnih scena, diskoteka, barova, kao i restorana koji nude najbolje uživanje u živoj muzici i plesovima. Najposjećenja mjesta u Havani su Teatro Nacional de Cuba i Casa de la Musica.

JOŠ ZANIMLJIVOSTI O KUBI

  • Kubu su prvo naselili stari indijanski narod Guanajatabej. Nakon otkrića Kolumba 1492. godine, pripojena je Španiji i bila je španska kolonija do špansko-američkog rata 1898. kada je prisvojena SAD. Nezavisna je postala 1902. Danas na Kubi živi 11 miliona ljudi.
  • Kuba je trenutno zemlja sa verovatno najvećom stopom pismenosti na svijetu. Gotovo 99,8% stanovništva je pismeno. Škole su obavezne za svu djecu od 6-15 godina i obrazovanje je besplatno.
  • Zdravstvene usluge su takođe besplatne a Kuba ima i najveći procenat doktora po glavi stanovnika, a u svijetu danas imaju preko 50.000 obrazovanih doktora.
  • Najpopularniji sport je bejzbol a prate ga košarka, odbojka, kriket, fudbal i atletika, a od društvenih igara dominira igra domina!
  • Muškarci i žene starosti između 17 i 28. godina imaju obavezu služenja vojnog roka u trajanju od 2 godine.
  • Na Kubi je rasprostranjeno autostopiranje i državna vozila su u obavezi da prevezu stopere.
  • Prvo javno Wi-Fi mjesto otvoreno je tek 2015. godine. Do tada, samo odabrani državni zvaničnici, doktori i pojedini novinari su imali pravo korišćenja interneta. Mogućnost korišćenja mobilnih telefona je postala dostupnija od 2008. godine.
  • Glasanje na izborima je zakonska obaveza svih građana i u zemlji vlada jednopartijski sistem.
  • Do 1997. godine Kuba nije priznavala Božić kao praznik.
  • Svi mediji na Kubi su u vlasništvu države (televizija, radio i novine).
Ocenite aranžman
[Total: 4 Average: 5]

Proverite i ovo...

Prelepe Plaže Albanije, letovanje Albanija, Najbolje plaže Albanije

nikola

Borovec – Preporuka za skijaše

admin

Letovanje Egipat – Hurgada

admin