Image default
Putopisi

Santorini – plavo-bela bajka za romantične duše

Santorini još nazivaju plavo-belom bajkom. Svako ko pomisli na ovo jedinstveno ostrvo, najprije se seti njegovih belih romantičnih kućica iznad kojih vire plave kupole. Plavi okviri prozora ili vrata, plave tegle za cveće, sitnice su koje ovo mesto čine pravim magnetom za romantične duše.

Ova živopisna slika Santorinija zapravo predstavlja veličanstveno mesto na Santoriniju zvano Oia (čita se ia). Ovde su smešteni najluksuzniji hoteli i resorti o kojima svako sanja. Ipak, u ponudi turističkih agencija najčešće ovo mesto izostaje s popisa upravo zbog visokih cena koje širokoj populaciji nisu toliko prihvatljive. Najbolja alternativa ovom mestu na Santoriniju je mesto Kamari. Kamari se razvio u udobno turističko letovalište iz malog ribarskog sela. Smešten uz peščanu plažu, upravo je Kamari mesto koje privlači brojne turiste, a veliki broj taverni i restorana koji se nalaze uz šetalište dodatno popunjavaju veliku ponudu prekrasnih hotela. Odlična grčka hrana i bogat noćni život u Kamariju zasigurno ne nedostaje.

Drugo popularno mesto na ostrvu takođe s prekrasnim vidicima i plavim kupolama je Fira, ujedno i glavni grad Santorinija. Nalazi se na središnjem delu ostrva pa je pogled na kalderu još spektakularniji. Ovde takođe možete uživati u celodnevnoj šetnji, kafi ili vrhunskoj čaši vina s pogledom. Preporučujemo da izbegnete Firu od 11-14h jer zna biti velika gužva zbog iskrcavanja kruzera u to vreme.

Javni prevoz na ostrvu je odlično organizovan pa možete iz letovališta Kamari vrlo jednostavno doći do Fire odakle takođe vozi autobuska linija za Oia-u. Ukoliko želite biti fleksibilni, u mestu Kamari možete unajmiti auto ili skuter po vrlo pristupačnim cenama i istraživati čitavo ostrvo prema vlastitim željama.

Tips & tricks:

  • u nekim hotelima gde su ležaljke i suncobrani uz doplatu, moguće je platiti piće u baru hotela i uz to dobiti ležaljke i suncobran gratis. Radije onda platite piće nego samo ležaljke.
  • ako ste se odlučili za ručak/večeru u mestu Oia, isplati se platiti višu cenu za sto na boljoj lokaciji gde ćete imati lepši pogled i atmosferu. Najbolje je odabrati sto koji gleda na zalazak sunca.
  • budući da mnogi turisti dolaze u Oiu baš u vreme zalaska sunca radi fotografisanja, izbegnite gužve tako da posetite mesto nešto ranije u danu.
  • za one koji bi unajmili skuter za vožnju do Oie, cene se kreću od 20 do 40€ po danu, zavisno o modelu. Preporučujemo agenciju Alfa u mestu Kamari.
  • za 5€ možete se provozati brodićem koji vozi od plaže u Kamariju do plaže u Perissi
    ako ste planirali izlet na vulkan iz dodatne ponude izleta, upozoravamo da u julu i avgustu, kada su temperature najviše, zna biti prilično vruće. Stoga, treba poneti kapu/šešir, puno vode i kremu za sunčanje. Računajte na uspon do vulkana pa je i udobna obuća od velike koristi.
  • u Kamariju ćete prosečnu večeru platiti 10-15 evra po osobi s uključenom čašom vina dok ćete u Oia-i toliko platiti samo čašu vina.

Ako još niste rezervisali svoje letovanje, pogledajte našu ponudu putovanja na Santorini.

Ocenite aranžman
[Total: 1 Average: 5]

Proverite i ovo...

Najbolja Banja Srbije, Soko Banja – “Soko Banja Soko Grad odeš star dođeš mlad”

nikola

Najlepše Plaže Egipta – TOP 10 – Plaže u Egiptu

nikola

Zašto posetiti Hurgadu – Letovanje Hurgada

admin