Nea skioni Letovanje 2024

Nea Skioni je ribarsko mesto na jugozapadu Kasandre, na oko 120km od Soluna. Omiljeno je odredište svih koji žele da uživaju u mirnom odmoru u mestu koje je zadržalo tradicionalni duh, s obzirom na to da nije toliko turistički razvijeno.
Prema istoričaru Tukididu, ovo tradicionalno grčko mesto nastalo je posle trojanskog rata. Osnovali su ga vojnici koji su baš ovde izabrali da prezime po povratku sa Peleponeza. Preteča današnjeg mesta je planinsko selo Tsaprani. Stanovnici Tsaprania su postepeno silazili prema moru i počeli da se nastanjuju na obali dvadesetih godina prošlog veka. Od starog sela Tsaprani danas je ostala crkve Svete Trojice koji vredi posetiti, kao i obližnju crkvu posvećenu Bogorodici sa freskama iz 16. veka.
Mesto je skoncentrisano oko luke, koja je jedna od najvažnijih i najveća na Kasandri, sa sa mnoštvom usidrenih ribarskih brodova.Nea Skioni ima sve sadržaje koji su nephodni za kvalitetan porodični odmor. Plaža je vrlo pristojna, sa Plavom zastavom, uređena je, peščana na obali i sa postepenom dubinom. Najšira i najlepša je kod doka, jer je tu ulaz u vodu šljunkovit, za razliku odu ostalih delova plaže gde su na ulazu u vodu obluci srednje veličine.
U slučaju da se uželite gužve i noćnog provoda, Hanioti je udaljen 8km, a jedna od najlepših plaža na Kasandri, Egeopelagitika se nalaze na samo nekoliko minuta vožnje.
Nea Skioni ima i malu marinu, pa je šetnja duž dugog popločanog šetališta još prijatnija pored usidrenih brodića. Na plaži postoji lepo uređen deo sa igračkama za decu na pesku, a pored plaže i lepo uređen park sa klupicama za uživanje u prelepom pogledu na marinu i more.
U zaleđu plaže se nalazi nekoliko restorana i taverni poznatih po odličnoj ponudi sveže ribe i morskih plodova. Po mnogima, najbolja, najkvalitetnija i najpovoljija riba može da se kupi ili poruči upravo u Nea Skioniju.
U mestu postoji nekoliko prodavnica koje su sasvim dobro opremljene za snabdevanje tokom letovanja, nekoliko pekara, mesara, poslastičarnica i privatna zdravstvena ambulanta.
Na 2km od strogog centra nalazi se pravoslavna crkva koja je sagrađena u 16. veku.
Nea Skioni je odličan i kao baza za obilazak Kasandre, jer su mu mesta i plaže na zapadnoj i južnoj strani Kasandre podjednako dostupna. Odličan je i ako želite mirno letovanje, sa predivnim zalascima sunca, bez glasne muzike i gužve na plaži i u gradu. A ako ste ljubitelji mesta sa puno sadržaja, gužve, punog šetališta i mnoštva prodavnica, butika, suvenirnica, restorana i poslastičarnica, Nea Skioni baš i nije pravi izbor za vas.