Image default
Putopisi

Ohrid – drevni grad

Ohridsko jezero sa svojom širom okolinom prava je destinacija za odmore tokom čitave godine, pa ovde najčešće pored Makedonaca dolaze Srbi i Albanci, ali i turisti iz Austrije, Nemačke, Češke, Poljske i Velike Britanije.

Arheološki nalazi ukazuju na to da je Ohrid jedno od najstarijih naseobina u Evropi. Samo jezero je starije više od tri miliona godina. Grad Ohrid se prvi put pominje u grčkim spisima iz 353 p.n.e., a bio je poznat pod imenom Lihnidos ili “grad svetlosti”. Mnogo kasnije, u 879. godini, je preimenovan u Ohrid. Ime je najverovatnije proisteklo iz makedonske fraze “Vo Hrid” – što znači “grad na brdu”.

Pored drevnog pozorišta (koji je i danas u upotrebi), drevni Lihnidos je imao klasičnu agoru, gimnaziju, bazilike i hramove posvećene bogovima grčke antike. U doba rimske vladavine razvijeno je više tipičnih rimskih arhitektonskih svojstava, istovremeno je Ohrid postao važna tranzitna tačka na trgovačkoj ruti Via Egnatia koja je prolazila Balkanom. Grad kakav danas vidimo, izgrađen je većinom između 7. i 19. veka.

Tokom vizantijskog perioda, Ohrid je postao značajan kulturno-ekonomski centar koji je imao ulogu centra episkopije pravoslavne crkve, takođe je ovde otvoren prvi univerzitet Slovena koji su vodili Sv. Kliment i Sv. Naum krajem devetog veka. Početkom 11. veka, Ohrid je na kratko postao glavni grad najvećeg srednjevekovnog vladara Makedonije, Samuila, čija tvrđava još uvek predsedava gradom. U vreme osmanskog carstva, Ohrid je postao sedište autokefalne Ohridske arhiepiskopije do 1726. godine.

Tokom svog vizantijskog vrhunca, grad je bio poznat po svojih 365 crkava i manastira. Veliki broj sakralnih objekata iz tog vremena je sačuvano, a oni čine veliki dio bogate srednjevekovne prošlosti Ohrida. Jedan od gradskih muzeja ima zbirku od preko 800 vizantijskih i post-vizantijskih ikona, od kojih je većina naslikana između 11. i 14. veka. Istoričari umetnosti ovu zbirku smatraju jednim od najvažnijih u svetu, zajedno sa zbirkama u galeriji Tretjiakov u Moskvi i planini Atos u Grčkoj.

Ohridsko jezero

U podnožju brda nalazi se 34 kilometara dugo, 300 metara duboko i više od tri miliona godina staro jezero. Ohridsko jezero je među najstarijim i najdubljim jezerima Evrope.

Sa svih strana okruženo planinama, Ohridsko jezero fascinira svojom neverovatnom prirodnom lepotom. Prizor ruža i jesenjeg cveća na obali jezera, dok vrhove Galičice krasi prvi sneg je prosto čaroban.

O vodama jezera najbolje svedoči činjenica da su naučnici utvrdili da u ovom jezeru obitavaju životinjski oblici kakve je nemoguće naći nigde drugde. Dokazano je da Ohridsko jezero predstavlja jedinstven rezervat prirode u Evropi, ovde živi svet o kome se zna samo preko fosila.

Popularna kupališta su Gradište, koje je omiljeno mesto mladih; Labino je mala, šljunkovita plaža gde nema mnogo gužve; Ljubanište je najbolja plaža, duga peščana plaža pruža sa čistom vodom pruža odmor za mnoge.

Crkve i manastiri

Ohrid je u jednom periodu u svojoj istoriji imao čak 365 crkava, a ovo su najznačajnije crkve danas.

Sv. Bogorodica Bolnička i Sv. Nikola Bolnički – Ove dve male crkve su sagrađene sa spavaonicama, koje su korišćene kao karantin u vreme kuge. Iako ne izgledaju kao crkve, njihova unutrašnjost je ispunjena freskama i ikonama.

Katedrala sv. Sofije – Najstarija sačuvana ohridska crkva nalazi se na prostranom platou iza Ulice cara Samuila. Služila je kao sedište Ohridske arhiepiskopije tokom više vekova. Predstavlja jedan od najznačajnijih srednjevekovnih spomenika Makedonije. Unutra se nalazi najveća skupina fresaka iz 11. veka na svetu.

Crkva Sv. Jovana Bogoslova-Kaneo – Na jednom od najfascinantijih mesta ohridske obale nalazi se ova crkva.

Crkva Sv. Bogorodice Čelnice – Posvećena Devici Mariji, crkva je podignuta 1295. godine. Oslikana je značajnim freskama sa renesansom umetnošću, osim perspektive.

Stari grad

Kada su turci došli i naselili ravnicu uz jezero, hrišćanima je bilo zabranjeno da grade van gradskih zidina. Usled toga je Ohrid razvio veoma specifičnu arhitekturu, sa uskim ulicama i tunelima. Kuće su imale mala dvorišta, a vremenom su kuće rasle u visinu, zbog ograničenog prostora.

Strm teren je omogućio gotovo svim kućama odličan pogled na jezero, a zbog jakog sunca su kuće ofarbane u belo. Širom starog grada možete da naiđete na veoma interesantne kuće, a najistaknutije su u Ulici cara Samuila i Ilindenskoj ulici.

Uživajte u Ohridu na prelasku u novu 2020 godinu. Rezervišite svoj aranžman već danas.

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 5]

Proverite i ovo...

Antalija

admin

Letovanje u Albaniji 2022

admin

Sharm el Sheikh

admin