Image default
Albanija letovanje 2024Putopisi

Kolima do Albanija

KOLIMA DO OBALA ALBANIJE

Da li i kako do mora u ALBANIJI? Ovo su odgovori na 6 NAJVAŽNIJIH PITANJA!
Iako Albanija možda nije bila prva na listi destinacija za ovogodišnje letovanje, ova destinacija trenutno deluje kao najbolja varijanta – primorje nam je relativno blizu, nema gužve, prema iskustvima onih koji su bili, priroda je lepa i netaknuta, smeštaj i hrana su jeftini, i ono što je najbitnije – granice nisu zatvorene zbog epidemije.

Ipak, građani Srbije i dalje imaju neku vrstu straha ili predrasuda kada je u pitanju odlazak u Albaniju.

Kojim putem ići, da li je bezbedno, kakve su cene smeštaja, hrane, kakvi su ugostitelji Albanci itd.

Donosimo vam odgovore na ovih nekoliko pitanja.

1. Put – kuda ići?
Put od Beograda do najpoznatijeg albanskog letovališta, Drača, prema predlogu Google mape, traje nešto više od osam sati preko Severne Makedonije.

Kraći put, preko Kosova, se našim građanima na mapama ne ucrtava ali je on znatno brža i bolja opcija i vodi preko administrativnih prelaza između Srbije i Kosova. Ova opcija čini Albaniju, uz Crnu Goru, najbližom obalom Srbiji.

Put preko Crne Gore je još duži i traje više od 10 sati.

Zbog situacije sa koronavirusom, Severna Makedonija kroz svoju državu dozvoljava samo brzi tranzit, dok je kroz Kosovo moguće proći normalno.

Da bi se prešao administrativni prelaz između Srbije i Kosova, Jarinje ili Merdare, građanima je neophodna samo lična karta, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloletna lica. Put kroz Kosovo traje oko sat i po a gorivo je za nekih 30 dinara jeftinije nego u Srbiji. Putarina se kroz Kosovo ne plaća.

Na granici sa Albanijom neophodan je samo zeleni karton i pasoš a od 2021 samo lična karta, za punoletna lica za sva maloletna lica potreban je pasoš ,a putarina u jednom pravcu je oko 6 evra.

Putovanje do Albanije sopstvenim prevozom ili organizovanim agencijskim autobuskim prevozom

Putovanje do egzotičnih plaža Albanije , Drač, Valone  Saranda, Ksamil, moguće organizovani autobuskim prevozom polasci su svakog petka tokom letnje sezone ili sopstvenim prvozom ko se opredeli za ovakav vid prevoz.

U slučaju autobuskog prvoza imamo organizovane polaske na 8 dana 7 noći polasaci petkom, a od sezone 2021 i na 10 dana 9 noći konkretnije na sajtu www.foryou.rs. ili na telefone 066 5 560 001 , 066 6 560 001

Autobuski kao i Sopstveni prevoz odvija se autputem E75  Preko Kosova administrativni prelaz prelaz Merdare zatim do Prištine pa preko autoputa Dr. Ibrahim Rugova do granica sa Albanijom. (Ovu rutu preporučujemo putnicima iz Novog Sada, Beaograda , Niša, i druigih gradova Severne , Centralne i Istočne Srbije) Kao alternativni put prvenstveno za goste i putnike iz (Šumadije ,Mačve,Zlatiborskog,Raškog,Pomoravskog ,Rasinsinskog okruga) jeste putem Kosovske Mitrovice ili administrativni prelaz Jarinje pa onda nastavak puta isto Priština pa autoputem Dr.Ibrahim Rugova  do Granice sa Albanijom. Pored ovih Puteva ukoliko epidemiloški uuslovi dozvoljavaju možete putovati Preko Crne Gore ili Makedonije nešto dalji put ali uz lep uput i organizaciju od strane agencije  možete posetiti lepe lokaliteta na putu do Albanije. Sve ove Rute imate na GPS uredjajima  sto na telefonu tako i na vašim automobilima  ili na sajtu Via Michelin koji je precizniji od goolge mapsa.

Potrebna Dokumentacija za putovanje do Albanskih letovališta na Jadranskom ili Jonskom Moru.

Za državljane Republike Srbije što se tiče epidemioloških uslova nije potreban nikakav test ili potvrda o vakcinaciji.

Za prelazak preko adminstartivnih prelaza Merdare i Jarinje za punoletna lica potrebna je lična karta NIKAKO PASOŠI, vrlo važno za maloletna lica potreban je i  izvod iz matične knjige rodjenih sa slikom deteta overen kod notara ili opštini ili mesnoj zajednici u mestu prebivališta.

Sto se tiče dokumetancije za automobil potreban je samo zeleni karton , i prateća oprema prva pomoć ostalo isto kao u Srbiji.

Iako postoje sumnje i predrasudi  o bezbednosti u Albaniji , nema razloga ni za najmanju brigu. Primorci sa Albanskih letovlišta Drač, Valona , Saranda , Ksamil, su i više nego prijateljski nastrojeni ka Srpskim turistima što govori da je u sezoni 2020 putovalo oko 70% Turista iz Srbije 2021 broji se veći broj Turista , naši autobusi ,vodiči, putnici nisu doživali nijedni neprijatnost . Što se tiče putovanja prko Kosova ista  situcije kulturno pristojeno, lepo bez dobacivanja i nacionalih obeležja i neće biti nikakvih problema opušteno putovanje kao i bilo gde da putujete Italija, Španija, Grčka , Turska pristojno ponašanje je uvek treba imati na umu.

Ove godine razbijamo predrasude www.alabanijaletovanje.com

Ocenite aranžman
[Total: 2 Average: 4.5]

Proverite i ovo...

Hotel Oasis 3*,Saranda,Albanija 2022

nikola

Hotel Vivas 4* Durres, Albanija Drač leto 2022

nikola

Hotel Drilon, Ksamil, Hotel Albanija, Leto 2022, Ksamil

nikola